Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν οι – Τα νέα ποσά στο

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στο τέλος Απριλίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που , καθώς ο νέος κατώτατος μισθός «κλειδώνει» στα 760-770 ευρώ μεικτά.

Η απόφαση έχει ληφθεί και οι ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος της εβδομάδας, ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας από τα χιλιάδες λογιστήρια.

Η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου ενώ η ποσοστιαία αύξηση θα κινηθεί στην περιοχή του 7%. Πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει, καθώς η χώρα παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για “εορτασμούς”.

Η αύξηση θα είναι αντίστοιχη ουσιαστικά με αυτή που έλαβαν οι συνταξιούχοι, με στόχο να καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών στο εισόδημα από τον πληθωρισμό ο οποίος έτρεξε με 9,3% πέρυσι ενώ προβλέπεται να τρέξει με περίπου 5% φέτος.

Τι σημαίνει το εύρος 760-770 ευρώ στην πράξη;

1. Το εργοδοτικό κόστος (δηλαδή τα χρήματα που θα πληρώνει ο εργοδότης κάθε μήνα μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) θα διαμορφωθεί από τα 932 έως τα 941 ευρώ.

2. Οι καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου, όπως προαναφέρθηκε, θα ανέλθουν στην περιοχή των 653 έως 660 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως των 40-45 ευρώ στα καθαρά.

Το σύνολο των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα μπουν πλέον στην διαδικασία να καταβάλλουν και φόρο εισοδήματος, καθώς το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο του κατώτατου μισθού. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, θα γίνουν όλες οι προσαρμογές και στα υπόλοιπα μεγέθη που επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό. Το βασικότερο είναι το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ