Να υπερασπιστούμε με νόμιμα μέσα την ύπαρξη και τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/04/2015 - 00:14 | Author: Newsroom Ipaidia

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), δύο εμβληματικά και ιστορικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας, αντιμετωπίζουν για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό μια παρατεταμένη επίθεση από -κατά κύριο λόγο- εξωπανεπιστημιακές ομάδες, αυτή τη φορά αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών».

Οι «αντιεξουσιαστές», που συμβαίνει να είναι οι θερμότεροι εραστές της εξουσίας, ευτελίζουν, εκβιάζουν και αποδομούν την πολιτική, ακαδημαϊκή και πνευματική ηγεσία της χώρας, σε μια εποχή μάλιστα βαθύτατης και πολύπλευρης κρίσης.

Ιδίως εν μέσω κρίσης, η Ελληνική οικονομία και κοινωνία χρειάζεται ακαδημαϊκές μονάδες που δουλεύουν πρωτίστως εν ειρήνη, μεγιστοποιώντας την απόδοσή τους σ’ ένα διεθνώς ανοικτό και ανταγωνιστικό περιβάλλον με έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Γι’ αυτό, η ακαδημαϊκή και αρμόδια πολιτική ηγεσία οφείλει να εκτελέσει το καθήκον της απέναντι στους σκληρά εργαζόμενους φοιτητές και τις δεινοπαθούσες οικογένειες τους και να επαναφέρει το συντομότερο δυνατόν εντός της Ελληνικής Επικράτειας τους χώρους, τις υποδομές και τις λειτουργίες των δύο αυτών Ιδρυμάτων, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία.

Η 40χρονη Ελληνική Δημοκρατία τους παρέχει όλα τα προς τούτο αναγκαία νόμιμα μέσα.

Η σιωπή, η αδράνεια, η ολιγωρία ή ανεπάρκεια είναι αδικαιολόγητη και, ευλόγως, υπολείπεται των απαιτήσεων των καιρών.

Για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν, υπάρχει πάντα η αξιοπρεπής και έντιμη λύση της παραίτησης.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, οι πνευματικοί άνθρωποι αλλά και κάθε υπεύθυνος πολίτης αυτού του τόπου πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

Από σεβασμό στους εκατοντάδες χιλιάδες διδάσκοντες και διδασκόμενους που ανά τους αιώνες έχουν διαβεί τα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, καλούμε τους θεσμικούς φορείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης να ορίσουν μέρα και ώρα και να απευθύνουν προσκλητήριο κάλεσμα στους ακαδημαϊκούς καθηγητές, στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τους πνευματικούς ταγούς του τόπου και κάθε υπεύθυνο αθηναίο πολίτη να συναντηθούμε στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ και να χτίσουμε ένα δαχτυλίδι που θα αγκαλιάσει ήρεμα, ειρηνικά και ανθρώπινα το διοικητήριο του αρχαιοτέρου Πανεπιστημίου της νεότερης Ελλάδας.

Θα διατρανώσουμε, μ’ αυτόν τον τρόπο, την ακλόνητη θέληση της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας να υπερασπιστούμε με νόμιμα μέσα την ύπαρξη και τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Καθότι … οι καιροί ου μενετοί!

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α της Κ Ι Ν Η Σ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ

Loading...


  • europalso   ideascentral