Μητσοτάκης: Θα επαναφέρουμε τον νόμο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια – Θεοδωράκης: Οι παρατάξεις πρέπει να αποσυρθούν και οι φοιτητές να συμμετάσχουν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια


Την προσωπική του δέσμευση αλλά και της Νέας Δημοκρατίας για να αλλάξει εκ νέου το νομικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια, δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση για την παιδεία που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσία πολλών πανεπιστημιακών.

Ο κ. Μητσοτάκης που βρισκόταν ανάμεσα στους ακροατές της εκδήλωσης, όταν του ζητήθηκε να πάρει τον λόγο, δεσμεύτηκε στην επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει με τη λογική της βελτίωσης του νόμου 4009, ενσωματώνοντας την εμπειρία.

«Έχουμε προετοιμάσει αρκετές πτυχές, δεν θα αιφνιδιάσουμε ούτε θα χάσουμε χρόνο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για να συμπληρώσει: «Τα πανεπιστήμια θα είναι ανοικτά στην πρόκληση, θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας, το υπουργείο Παιδείας θα παίζει μικρότερο ρόλο, θα υπάρχει σκληρή αξιολόγηση και συσχέτιση πόρων με την αξιολόγηση, η οποία και θα κρίνει τον αριθμό των πανεπιστημίων σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ σύντομα. Ελπίζω στη επόμενη Βουλή, με ευρύτερη πλειοψηφία για να διορθωθεί η ζημιά που έχει γίνει»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι συναινέσεις χτίζονται στην κοινωνία και τα πανεπιστήμια, ενώ απευθυνόμενος σε φοιτήτρια που είχε μιλήσει νωρίτερα, είπε: «Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι άκρως προβληματική. Υπάρχουν άντρα έκνομης συμπεριφοράς, αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα και καλό είναι να υψώνουμε τη φωνή μας».

Ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι οι παρατάξεις πρέπει να αποσυρθούν από τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές να συμμετάσχουν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε σε αριστερό ριζοσπαστισμό με το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας και στροφή στο παρελθόν, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για το ότι η συναίνεση, με την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για τα πανεπιστήμια επί υπουργίας της, αποτελεί εξαίρεση για τη χώρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος πανεπιστημιακών, καθώς και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.