Στο πλαίσιο της επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 12/6, συνάντηση μεταξύ των Συλλόγων ΠΑ.Σ.Α.Δ. (Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων), Σ.Α.Ν. (Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών) και Π.Ε.Α.Δ. (Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας) και του υφυπουργού κ. Νεκτ. Σαντορινιού.

Σε πολύ καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τη μετακίνηση και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, από και προς τα νησιά. Για πρώτη φορά ετοιμάζεται και με νομοθέτημα η οικονομική διευκόλυνση των συναδέλφων που υπηρετούν στις νησιωτικές περιοχές με τη χρήση του (ΜΙ). Θα κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες Νομοθετικό Πλαίσιο που προβλέπει εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά, το οποίο εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς αυτά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων.

Έτοιμες είναι ήδη και οι Υπουργικές Αποφάσεις που χρειάζονται για την εφαρμογή του.

Το κόστος μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων επιδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) με κανόνες συμβατούς για τις κρατικές ενισχύσεις στην Ε.Ε. σε βαθμό που εναρμονίζει τη μετακίνηση τους στη θάλασσα με το κόστος στη στεριά.

Η πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 στα νησιά: Λέσβο, Λήμνο, Άγ. Ευστράτιο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα, Κω, Πάτμο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάσο, Λέρο, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Καστελόριζο καθώς και τα μικρότερα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρο, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθο, Νίμο, Ψέριμο, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Άγιο Μηνά, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Καρπάθο, Ανάφη, Ερρικούσα, Μαθράκι, Οθωνοί, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 60.000.000 ευρώ και προέρχεται από το ΠΔΕ για το 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της ελληνικής επικράτειας (πλην Κρήτης-Εύβοιας-Λευκάδας), με προϋπολογισμό τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ και πάλι από το ΠΔΕ.

Τα ποσά του ΜΙ θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Στο μέτρο εντάσσεται και η μεταφορά καυσίμων

Δικαιούχοι είναι όλοι κάτοικοι των νησιών με φορολογική έδρα σε αυτά, οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι όσοι εργάζονται σε δομές υγείας των νησιών με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.