Μαθητές/τριες Γυμνασίου στη Θεσπρωτία βραβεύτηκαν, γιατί ανέδειξαν τις θηριωδίες των Γερμανών στην Παραμυθιά, στα Ιωάννινα, στο Κομμένο Άρτας και στα Καλάβρυτα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/11/2015 - 12:20 | Author: Newsroom Ipaidia

Μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του σχολικού έτους 2014-2015 του Γυμνασίου Γαρδικίου Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία υλοποίησαν πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα “Μνήμες μαρτυρικές, φωνές ζωντανές της ιστορίας μας”.

Με την εργασία των μαθητών αναδείχθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο οι θηριωδίες των Γερμανών στην Παραμυθιά, στα Ιωάννινα, στο Κομμένο Άρτας και στα Καλάβρυτα.

Στο πλαίσιο του έργου: «Ακαδημία Πλάτωνος – Ανάπτυξης της γνώσης και καινοτόμων ιδεών», το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού βράβευσε τα 10 καλύτερα σχολεία στον “Ελληνικό κόσμο”. Μεταξύ αυτών και το Γυμνάσιο Γαρδικίου.

Αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξαν το ιστορικό γεγονός της εκτέλεσης των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς Ν.Θεσπρωτίας στις 29 Σεπτεμβρίου 1943 και ανάλογα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου. Παράλληλα μελετήθηκαν και άλλα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου. αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι μαθητές/τριες παρακολουθήσαμε σχετικές ενημερωτικές εκπομπές ιστορικού περιεχομένου κυρίως του Β΄Παγκόσμιου πολέμου, είδαν ταινίες σχετικές με το θέμα, πραγματοποιήσαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Τοπικό ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς, στο μνημείο 49 προκρίτων, στο δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς, στο μαρτυρικό χωριό Καλαβρύτων.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές/τριες αναζήτησαν στοχευμένες πληροφορίες στο διαδίκτυο και κατέγραψαν μαρτυρίες ανθρώπων που ζούσαν την συγκεκριμένο περίοδο με συνεντεύξεις. Συνθέτοντας όλο το υλικό προχώρησαν στη συγγραφή μικρών εργασιών ανά ομάδες. Οι μαθητές/τριες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν: Αθανασίου Απόστολος, Αθανασίου Σπυρίδων, Αλ Τζαμάλ Χαντίζα, Βλάχου Μαρία, Γκέκα Αναστασία, Δημητρίου Θεόδωρος, Διαμάντη Δανάη, Διαμάντη Παρασκευή, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος, Ζγκάνα Γκρισέλντα, Ιωάννου Οδυσσέας, Κωσταρά Χριστίνα, Λιάμης Βασίλειος Χρυσοβαλάντης, Μπόλωση Γεωργία, Ντόστας Βασίλειος, Σιάσσης Ευάγγελος, Σιώζης Αντώνιος Βλάσιος, Τερζής Νικόλαος ,Τσέπα Αριστοτέλης, Τσίρης Χρήστος, Τσιρώνη Έλενα, Τσουμάνης Χαρίλαος, Φιλίππου Λαμπρινή, Φύσσας Γεώργιος. Οι συντονίστριες καθηγήτριες ήταν: Μαρέτα Αικατερίνη, Μάγκα Ελένη, Βασιλείου Ιωάννα.

Loading...
  • ideascentral

    europalso