: Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για το εάν ενιαίο εφικτή περαιτέρω επανεκκίνηση κάποιων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επόμενο δεκαήμερο τα κρούσματα θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ αυξητική θα είναι η τάση σε νοσηλείες και διασωληνωμένους

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε στο Newsbomb ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Απριλίου οι μολύνσεις θα είναι αυξημένες και σταδιακά θα αρχίσει η σταθεροποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο μα βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο πριν τις 12 Απριλίου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια πτώση των τα οποία θα δώσουν ανάσα στο σύστημα υγείας.

«Θα είμαστε καλύτερα το . Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσε να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Άνοιγμα ίσως και στις 26 Απριλίου

Στην κυβέρνηση αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα της επόμενης εβδομάδας για να αξιολογηθεί αν είναι δυνατόν το λιανεμπόριο να επανεκκινήσει με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας στις 5 ή στις 12 Απριλίου.

Ωστόσο επειδή ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία και πότε θα κορυφωθεί το 3ο κύμα, κάποιοι προτείνουν τα να ανεβάσουν ρολά στις 26 Απριλίου με φυσική παρουσία και να μην λειτουργήσουν νωρίτερα με τη μέθοδο του .

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλο κύκλοι πάντως διαψεύδουν το σενάριο για παράταση του ως τις 25 Απριλίου.

Αναφορικά με τα πλέον δεν φαίνεται πως μπορεί να ανοίξουν πριν το Πάσχα, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των ειδικών για επέλαση της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Για την τα νέα σενάρια κάνουν λόγο για άνοιγμα το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ.