Κοινές δράσεις ΒΕΠ – Ελληνογερμανικού για την επαγγελματική εκπαίδευση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/08/2020 - 19:28 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Για τις κοινές τους δράσεις σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, συζήτησαν σήμερα εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΒΕΠ στον Πειραιά.

Οι εκπρόσωποι των δύο επιμελητηρίων αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τόσο στο δευτεροβάθμιο, όσο και στο τριβάθμιο επίπεδο, καθώς και την ανάγκη σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΒΕΠ, πάγια θέση του επιμελητηρίου "είναι ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής εκπαίδευσης βάσει των πραγματικών αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες τεχνικές ειδικότητες υψηλής υπεραξίας." Εξάλλου ο πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος έχει τοποθετηθεί από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη θέση του συντονιστή της Θεματικής Επιτροπής «Τεχνικής Εκπαιδεύσεως & Καταρτίσεως Τεχνικών Επαγγελμάτων», προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις φορέων των επιχειρήσεων και της αγοράς προς το υπουργείο Παιδείας.

Κατά τη σύσκεψη έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αποκαλούμενη «Διττή επαγγελματική κατάρτιση» (Duäle Berufsausbildung) μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή σύζευξη μεταξύ τεχνικής εκπαιδεύσεως και επιχειρήσεων. Εξετάσθηκαν ακόμα θέματα που αφορούν στην σχολική επαγγελματική κατάρτιση (σε τεχνικές σχολές, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και κολέγια επαγγελματικής κατάρτισης), ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης για αποφοίτους γυμνασίων και λυκείων, αλλά και τα μοντέλα δυαδικών πανεπιστημιακών σπουδών (που συνδυάζουν ακαδημαϊκή φοίτηση και απασχόληση).

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ σε σχετική δήλωση ανέφερε πως η σύσκεψη "αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τη συνέπειά μας απέναντι στο βιοτεχνικό κόσμο, αλλά και στη νεολαία της χώρας μας που αναζητεί διέξοδο στα σύγχρονα διλήμματα και τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας."

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλαρο "οι τεχνικές ειδικότητες, η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελούν την πυξίδα για την ανασύνταξη των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας."  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: