Όλα όσα αναφέρει σε συνένετευξή της η υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, στην Έμη Λιβανίου και τη Huffington Pos. Τι και τα ΑΕΙ.

Τι είπε για τα σχολεία

«Η συνολική αναβάθμιση από κάτω προς τα πάνω, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο με αγγλικά και ρομποτική από την ηλικία των 4 ετών, με 170.000 σετ ρομποτικής σε όλη τη χώρα στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, επειδή η Πολιτεία οφείλει να βλέπει μπροστά για τις ανάγκες που μπορεί να έχουν περισσότερο τα παιδιά μας όταν φτάσουν κάποτε στην αγορά εργασίας», είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα, που ξεχωρίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κάνοντας τον προσωπικό απολογισμό της μετά από τέσσερα χρόνια θητείας σε μία από τις – διαχρονικά – «ηλεκτρικές καρέκλες» στην κυβέρνηση.

Στέκεται, επίσης, στην εισαγωγή της αξιολόγησης τονίζοντας ότι «μετά 41 χρόνια αξιολογούνται ξανά οι εκπαιδευτικοί» και σε ατομικό επίπεδο. Διευκρινίζει ότι, εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά παίρνει μόρια και ανοίγει μία προοπτική προαγωγής, ενώ αν είναι μη ικανοποιητική αξιολόγηση προκύπτει ανάγκη επιμόρφωσης επιστημονικής ή σε εκπαιδευτικά ζητήματα.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας υπερασπίζεται στο ακέραιο ως «μεταρρύθμιση» την εισαγωγή της έννοιας της ασφάλειας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι το άσυλο πρέπει να είναι «άσυλο ιδεών και όχι κακοποιών».

«Δεν έχουμε φτάσει στο ιδεατό, αλλά έχει μπει το νερό στο αυλάκι για συνολική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» και η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως.

«Είναι δέσμευση όμως του πρωθυπουργού, στην επόμενη 4ετία εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί, να ανοίξει ο δρόμος με το άρθρο 16».

Αντικειμενικό εμπόδιο το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα Πανεπιστήμια

«Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που έχουν ακόμα μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ΝΔ έχει επιχειρήσει να τροποποιηθεί αυτό το 2018, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση πρότεινε αναθεώρηση του Συντάγματος κι εμείς προτείναμε αναθεώρηση του άρθρου 16. Δυστυχώς, χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία. Είναι δέσμευση όμως του πρωθυπουργού, στην επόμενη 4ετία εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί, να ανοίξει ο δρόμος με το άρθρο 16…Στο μεταξύ αξιοποιούμε όσα μας επιτρέπει το άρθρο 16. Λειτουργούν πλέον αγγλόφωνα τμήματα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης(…) Η Ελλάδα είναι στην 9η θέση του κόσμου στις προτιμήσεις Αμερικανών φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό. Αυτό λέει πολλά. 30 Αμερικανικά πανεπιστήμια ήρθαν ήδη πριν από μερικούς μήνες για να συνεργαστούν με τα δικά μας

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ