Κατασκευάζονται 10 δημόσια σχολεία στην Αττική

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/05/2014 - 00:09 | Author: Newsroom Ipaidia

Νέα σύμβαση για κατασκευή δημόσιων σχολείων στην Αττική με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υπεγράφη την Παρασκευή 9 Μαΐου.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση 10 δημόσιων σχολείων για περίοδο 27 ετών στους Δήμους Αθηναίων (πέντε σχολεία), Ηρακλείου (ένα), Ωρωπού (τρία σχολεία ) και Μεγαρέων (σχολείο).

Ο ανάδοχος (J&P Άβαξ) θα χρηματοδοτήσει μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων, και θα κατασκευάσει εντός δύο ετών (έως τον Μάιο του 2016) το σύνολο των σχολικών υποδομών, ενώ θα παραμένει υπεύθυνος για τη συντήρηση και τεχνική διαχείρισή τους. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και επιπλέον επενδύσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια της σύμβασης, ώστε τα σχολεία να παραμένουν σε άριστη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης και μετά τη λήξη της.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης είναι 52 εκατ. ευρώ και θα αποπληρώνεται από το ελληνικό Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, την περίοδο λειτουργίας του έργου, στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού ελέγχου της καλής ποιότητας και λειτουργίας των υποδομών, εξασφαλίζοντας ποιοτικές υποδομές προς τους πολίτες και το δημόσιο καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

Το έργο χρηματοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica. Αναλυτικά, το σχήμα χρηματοδότησης είναι: 16,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 16,7 εκατ. από το Jessica μέσω της Εθνικής Τράπεζας, 8,7 εκατ. από την Alpha Bank και 9,9 εκατ. από τον ανάδοχο.

Προηγήθηκε, στις 9 Απριλίου, η υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης για την κατασκευή 14 σχολείων, επίσης στην Αττική, με ανάδοχο την ΑΤΕΣΕ-Δομική Κρήτης.

Συνολικά τα συγκεκριμένα 24 σχολεία θα εξυπηρετούν 6.500 μαθητές, η συνολική χρηματοδότηση είναι 110 εκατ. ευρώ και αποτελούν τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτούνται από κοινού από την ΕΤΕπ και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό πρότυπο στη χρηματοδότηση κοινωνικών έργων.

Loading...


  • europalso   ideascentral