Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πιο πολύ άκουσε και λιγότερο μίλησε… στη χθεσινή συνάντηση, με τα περιφερειακά στελέχη εκπαίδευσης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/07/2014 - 18:34 | Author: Newsroom Ipaidia
Η νέα πολιτική ηγεσία για την ώρα φαίνεται να ακούει… Οψόμεθα.
Στη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους περιφερειακούς διευθυντές και διευθυντές εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως τη λειτουργία των σχολικών μονάδων εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο υπουργός και υφυπουργός άκουσαν με προσοχή τους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις διευθύνσεις τους.
Ο υπουργός, ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι η ομαλή εκκίνηση όλων των σχολικών μονάδων κατά την ημέρα του αγιασμού.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι:
  • Η εγκύκλιος για τους αναπληρωτές θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Οι αποσπάσεις σε γραφεία και φορείς θα ανακοινωθούν στο του μήνα, ενώ οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν μεταξύ 15 και 20 Αυγούστου.
  • Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στην αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα σε όσους εκπαιδευτικούς θα προτιμούν δυσπρόσιτα σχολεία, μοριοδοτώντας τους "αδρά και πλουσιοπάροχα".
  • Για την αξιολόγηση ειπώθηκαν λίγα και ο υπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι θα εφαρμοσθεί όπως προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό «κλίμα», διήρκεσε μιάμιση ώρα περίπου και έδωσαν ραντεβού για νέα συνάντηση στο τέλος Αυγούστου!!!
Δυσαρεστημένοι οι σχολικοί σύμβουλοι Β/θμιας
Εντωμεταξύ οι σχολικοί σύμβουλοι Β/θμιας Εκπαίδευσης εξέφρασαν προς τον υπουργό τη γραπτή τους δυσαρέσκεια, επειδή αποκλείσθηκαν από τη χθεσινή συνάντηση, αφού πρώτα τον εύχονται κάθε επιτυχία στο έργο του.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Aξιότιμε κ. Υπουργέ Παιδείας
Καταρχάς, ως Επιστημονική Εταιρεία Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελλάδος, να σας ευχηθούμε επιτυχία στο έργο σας ως Υπουργού Παιδείας, στο οποίο είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, που καθορίζονται, αφενός από το θεσμικό πλαίσιο, αφετέρου από τον τρόπο με τον οποίο η ιθύνουσα αρχή της εκπαίδευσης πληροφορείται, αλλά και διευθετεί τα θέματα της εκπαίδευσης.
Είναι σημαντική η επισήμανση αυτή, διότι, όπως πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωσή σας, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλετε για επίλυση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων της εκπαίδευσης, στις 23 Ιουνίου, πραγματοποιήσατε διαδοχικές συναντήσεις συνεργασίας με στελέχη της εκπαίδευσης, δηλαδή τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δεδομένου ότι προσφάτως αναλάβατε την ηγεσία του Υπουργείου μας, μας γεννάται το ερώτημα για ποιον ή για ποιους λόγους δεν πληροφορηθήκατε από τους συνεργάτες σας ότι στα στελέχη της εκπαίδευσης σ υ μ π ε ρ ι λ α μ β ά ν ο ν τ α ι και οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Πρόκειται για τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το έργο της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών αλλά και της αξιολόγησής τους, που βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές μονάδες και γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» ό,τι, για ευνόητους λόγους, δεν φτάνει στα ανώτερα κλιμάκια διοίκησης, πού δηλαδή «πονάει» το σύγχρονο ελληνικό σχολείο και γιατί.
Ειδικότερα, τα στελέχη αυτά μπορούν, αφενός μεν, να σας καταθέσουν αυτούσια και γνήσια την οπτική του εκπαιδευτικού, αφετέρου δε, να αναδείξουν την παιδαγωγική διάσταση της εκπαίδευσης και τις ανεπάρκειές της. Ας μην λησμονούμε ότι η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου είναι κάτι πολύ ευρύτερο και ουσιαστικότερο από την κάλυψη των κενών και την ορθολογική διαχείριση των πλεονασμάτων. Αυτή ακριβώς η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος είναι που υπολείπεται, όπως αναμφίβολα διαπιστώνει κανείς, εάν λάβει υπόψη εθνικές αλλά και διεθνείς έρευνες και αποτιμήσεις.
Κύριε Υπουργέ, με βάση τα ανωτέρω, προσδοκούμε, ότι θα εντάξετε στο πλαίσιο των συναντήσεών σας και τους Σχολικούς Συμβούλους, οι οποίοι άλλωστε, σύμφωνα με το Π.Δ. 152/2013, κατά την προσεχή χρονιά, θα επωμιστούν το ουσιαστικότερο κομμάτι του εξαιρετικά ευαίσθητου και κρίσιμου έργου της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Σας ευχόμαστε εκ νέου επιτυχία στο έργο σας!
Για το Δ.Σ. της ΕΠΕΣΣΔΕΕ
Ο Πρόεδρος

Loading...


  • europalso

    ideascentral