Η ΑΣΕ Ηρακλείου για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων στο νομό Ηρακλείου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/02/2019 - 19:47 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η ΑΣΕ Ηρακλείου καταγγέλλει τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής και αποκαλύπτουν περίτρανα τι σημαίνει η κανονικότητα για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συναίνεση και τη στήριξη της Περιφέρειας αλλά και Δήμων. Καθημερινά οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν την έλλειψη υποδομών, κτήρια κακοσυντηρημένα, χωρίς αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική θωράκιση.

ΑΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πιο συγκεκριμένα, το Καπετανάκειο σχολείο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μετά από 10 χρόνια, την ώρα που η εντατικοποίηση στο χώρο των κατασκευών έχει χτυπήσει κόκκινο! Στο ειδικό ΕΠΑΛ οι αίθουσες –όλες λυόμενες!- δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ειδικές προδιαγραφές και ανάγκες των παιδιών (π.χ. η διανομή του φαγητού γίνεται στην αυλή του σχολείου, χωρίς στέγαστρο! – δε γίνεται λόγος για γυμναστήριο ή για αίθουσα μουσικής), ενώ λειτουργεί –όπως και όλα τα ειδικά σχολεία- με αναπληρωτές και όχι με μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Την ίδια στιγμή σε πολλά σχολεία οι λυόμενες αίθουσες αποτελούν καθεστώς (π.χ. Καλλιτεχνικό Σχολείο, Γυμνάσιο Γουβών), ενώ σε άλλα οι αίθουσες πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή (π.χ. 4ο Γυμνάσιο, 6ο ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο Βιάννου). Σχολεία που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα να καταργούνται αίθουσες εκδηλώσεων, ειδικοτήτων, να λειτουργούν τάξεις σε ακατάλληλους χώρους (υπόγεια –π.χ. Καπετανάκειο-, Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου-, αποθήκες –π.χ. Γυμνάσιο Βιάννου).

Η κατάσταση αυτή δεν ήρθε από το πουθενά. Η χρόνια υποχρηματοδότηση τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην Παιδεία, και σε επίπεδο εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αλλά και σε επίπεδο υποδομών. Την ίδια στιγμή που καταργείται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων οι Δήμοι –πρώτα με τον Καλλικράτη και τώρα με τον Κλεισθένη- έγιναν σκόπιμα αποδέκτες της συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων, χωρίς όμως να γίνουν και αποδέκτες των κονδυλίων που απαιτούνταν, χωρίς καν να τα ζητήσουν! Η ευθύνη για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων μεταφέρεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και επομένως στο λαό είτε με τη μορφή των δημοτικών τελών (που αυξάνονται διαρκώς) είτε με την απαίτηση οι γονείς να βάζουν συχνά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Άλλωστε και για την έλλειψη τεχνικού προσωπικού στον Δήμο που πάντα επικαλούνται, ποτέ δεν έγινε προσπάθεια για νέες προσλήψεις. Αντιθέτως, έχει στηθεί πάρτυ από εργολάβους που αναλαμβάνουν τα έργα, οι οποίοι σπάνια είναι συνεπείς στους χρόνους παράδοσης, η ποιότητα του έργου τους είναι αμφισβητήσιμη αλλά και το κόστος τους είναι τεράστιο σχετικά με το έργο που παράγουν.

Για αυτά τα προβλήματα δεν καυγαδίζουν με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που προσκυνούν την κερδοφορία και την ανάπτυξη σε όφελος του κεφαλαίου. Οι ρημαγμένες λειτουργικές δαπάνες για τα σχολεία βαίνουν μειούμενες, ώστε να επιτευχθούν (και μέσα από αυτές) τα ματωμένα πλεονάσματα. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία μιλούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει στόχο τις επενδύσεις και τα κέρδη, ενώ προϋποθέτει μια ζωή με τα ελάχιστα για τους εργαζόμενους, για τα νέα παιδιά.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Συμμετέχουμε στο σωματείο μας και αγωνιζόμαστε από κοινού με τους μαθητές και τους γονείς τους, με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από την πολιτική αυτή για ένα σχολείο αντάξιο των αναγκών μας.

Απαιτούμε:

· Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής-αντισεισμικής θωράκισης!

· Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών! Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τις ανάγκες των σχολείων

· Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 30 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων!

· Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

Loading...
  • thessalias

    ideascentral

    europalso