ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Αντιμέτωποι με μπαράζ φόρων θα βρεθούν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, αφού, εκτός από τα νέα «χαράτσια», θα κληθούν να καταβάλουν και φόρους προηγούμενων ετών, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν ακόμη, με ευθύνη της Πολιτείας για την καθυστέρηση.
Από τις αρχές του χρόνου «βροχή» θα πέφτουν τα ειδοποιητήρια για τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, αλλά και του 2012, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη το Μάρτιο, οι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων, που κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί από ένα νέο φόρο, ενώ νέες επιβαρύνσεις είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ενοίκια και ο φόρος υπεραξίας.
Αναμφισβήτητα, όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, πολλά από τα οποία βρίσκονται ήδη «με τη θηλειά στο λαιμό». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων κάνουν λόγο για «ποινικοποίηση» της ακίνητης περιουσίας και τονίζουν ότι για μία ακόμη φορά αυτοί θα πληρώσουν το «μάρμαρο» για την ενίσχυση των δημοσιονομικών εσόδων.
Παράλληλα και όπως υποστηρίζουν κτηματομεσίτες στον «Α», η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση θα αποτελέσει νέο γερό «χτύπημα» στην κτηματαγορά και θα προκαλέσει νέα απαξίωση της ακίνητης περιουσίας. Θεωρείται δεδομένο ότι μερίδα των ιδιοκτητών ακινήτων που δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις της, θα σπεύσει να πουλήσει όσο όσο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις αξίες της κτηματαγοράς.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
Τα ειδοποιητήρια για τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, που δεν είχαν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια, θα αρχίσουν να φτάνουν στα χέρια των ιδιοκτητών ακινήτων κατά πάσα πιθανότητα σε λίγες μέρες. Ο ΦΑΠ για το 2010 θα καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες -περίπου 20.000 δεν έχουν λάβει ακόμη τα ειδοποιητήρια- με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 400.000 ευρώ. Ωστόσο, για τον ίδιο φόρο για το 2011 θα υποπέσουν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας πολύ περισσότερα νοικοκυριά, αφού θα τον πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Φυσικά, οι «μεγαλοϊδιοκτήτες», οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 600.000 – 700.000 σε ολόκληρη τη χώρα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και για το 2012, τα ειδοποιητήρια για τον οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποστέλλονται προς το τέλος της χρονιάς.
Αλλοι φόροι
Ο φόρος υπεραξίας επανέρχεται στα ακίνητα από σήμερα. Θα φορολογείται με συντελεστή 20% το κέρδος του πωλητή ακινήτου την ημέρα που το μεταβίβασε και σε σχέση με τη στιγμή απόκτησής του. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το αν θα υπόκεινται στον εν λόγω φόρο τα ακίνητα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2013 ή και όσα αγοράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από ενοίκια. Η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια δε θα πηγαίνει στην κλίμακα, αλλά θα είναι αυτοτελής, με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ το χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Τέλος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Μάρτιο θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με σκοπό αυτές να φτάσουν στα επίπεδα των εμπορικών αξιών. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν, ωστόσο, μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει υψηλότερο φόρο, κυρίως επειδή θα ενταχθούν στο σύστημα όλες οι περιοχές της χώρας.
Αγγελιοφόρος

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ