Φίλης: Σχέδιο 10 κατευθύνσεων για το άνοιγμα των σχολείων

Φίλης: Σχέδιο 10 κατευθύνσεων για το άνοιγμα των σχολείων

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Φίλης: Τα δεν είναι μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας πως καθιστά τα ιδιωτικά σχολεία μια κοινή επιχείρηση.

«Είναι ένας ευαίσθητος χώρος η Παιδεία, θα έπρεπε να αποφεύγονται αιφνιδιαστικές και πολλές αλλαγές. Θα έπρεπε να υπάρχει συμφωνία για το κοινό καλό. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και έχουμε περιπτώσεις που υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης άλλαζαν τους νόμους του προηγούμενου», σημείωσε ο κ. Φίλης.

«Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με τα μνημόνια όπου η τρόικα εφήρμοσε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ένα σκληρό μνημόνιο για τους εργαζόμενους. Τα εκπαιδευτήρια τελούν υπό την κρατική εποπτεία, δεν είναι μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση. Υπήρξαν νόμοι μετά τη μεταπολίτευση που καθόριζαν την ιδιαίτερη θέση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αυτή η αρχή της αναγνώρισης του ιδιαίτερου ρόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, υπηρετήθηκε και από τις κυβερνήσεις του ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Στα μνημόνια επεβλήθη το δίκαιο των σχολαρχών. Δώσαμε μάχη και παρά τις αντιδράσεις επαναφέραμε τη νομιμότητα. Τώρα έρχεται η κ. Κεραμέως με μόνη στήριξη των εργοδοτών, αιφνιδιαστικά να επαναφέρει τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Θα μου πείτε, δεν έχουν δικαίωμα οι σχολάρχες να λειτουργούν τα σχολεία όπως θέλουν; Όπως θέλουν όχι. Δεν μπορείς να έχει εκπαιδευτικό φοβισμένο υπό το κράτος της απόλυσης. Γίνεται πλήρης εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, εις βάρος των παιδιών».

«Θα μπορούν να απολυθούν οι εκπαιδευτικοί ακόμα και μέσα στο έτος. Δε θα έχουν καμία κατοχύρωση. Είναι το εργοδοτικό δικαίωμα που υπάρχει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Αναιτιολόγητη απόλυση μπορεί να γίνει. Για αυτό αντιδρούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου, γιατί το μοντέλο αυτό του ιδιωτικού σχολείου λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στο δημόσιο. Στην ουσία είναι η καταβαράθρωση των σχολείων», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για το θέμα μίλησε και ο Σταύρος Γεωργουδής, υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων ΟΙΕΛΕ:

«Είναι ακριβώς όπως τα είπε ο κ. Φίλης. Δυστυχώς. Φανταστείτε ότι είναι τέλος Ιανουαρίου και πρέπει να καταθέσουμε βαθμολογία τετραμήνου. Με τον κίνδυνο της απόλυσης ο σχολάρχης, αν δεν του αρέσει κάποια βαθμολογία, μπορεί να πιέσει τον εκπαιδευτικό αλλιώς κινδυνεύει η θέση του. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Περιμένουμε να δούμε μήπως η κ. υπουργός κάνει υποχώρηση, αλλιώς εμείς θα χαράξουμε το δρόμο της συσπείρωσης και της πάλης. Είναι πολύ κρίμα ότι όλη η επιχειρηματολογία της κ. υπουργού στήθηκε πάνω σε αναλήθειες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σχέδιο 10 κατευθύνσεων για το άνοιγμα των σχολείων

«Είπαμε μιλώντας στη Βουλή ότι αυτό που ενδιαφέρει τους γονείς δεν είναι να υπάρξει βιαστικά μια ανατροπή στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να κάνουμε προετοιμασία για τον κορονοϊό. Προτείναμε διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με μία αποκεντρωμένη διαχείριση των ζητημάτων, τι μπορούν να κάνουν οι δήμοι, τι μπορεί να γίνει με τις προσλήψεις των αναπληρωτών», σημείωσε ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι «τα σχολεία πρέπει να προβλέψουμε να μείνουν ανοιχτά, με ό,τι ιδιομορφία υπάρξει».

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !