Ξεκίνησε η διαδικτυακή ψηφοφορία για τους υποψήφιους των βραβείων αριστείας στην που θα απονεμηθούν στις 18 Μαΐου.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται με 4 υποψηφιότητες σε 3 κατηγορίες βραβείων

Αθήνα, 27 Απριλίου 2022. Η Επιτροπή άνοιξε την πλατφόρμα διαδικτυακής ψηφοφορίας για τα Βραβεία αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ). Τα βραβεία αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί 16-20 Μαΐου 2022 και τιμά οργανισμούς και ιδιώτες σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν νέους και ενήλικες στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, στην εύρεση εργασίας και στην προώθηση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Η συμμετοχή από οργανισμούς και ιδιώτες από την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα υψηλή με 4 υποψηφιότητες τελικά να διεκδικούν βραβείο στις 3 από τις 5 κατηγορίες της ψηφοφορίας.

Στο επίκεντρο του φετινού, έκτου ετήσιου εορτασμού βρίσκεται η πράσινη μετάβαση. Τα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία υποψήφιων εργαζομένων στους αναδυόμενους «πράσινους» τομείς και σε «πράσινες θέσεις εργασίας» σε όλους τους τομείς, όπου ενδέχεται να υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων. Γι’ αυτό και η ΕΕΚ συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων και τη σύσταση του Συμβουλίου του 2020 για την ΕΕΚ.

Ο Nicolas Schmit, Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, δήλωσε: «Τα Βραβεία αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αναδεικνύουν αξιοσημείωτα παραδείγματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής. Οι εκπαιδευόμενοι, επενδύοντας στις απαιτούμενες για την πράσινη μετάβαση δεξιότητες, δημιουργούν ευκαιρίες για τους εαυτούς τους και βοηθούν στην οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης οικονομίας. Χαιρετίζω αυτές τις καινοτόμες πρακτικές και ευελπιστώ στην αθρόα συμμετοχή εμπνευσμένων υποψηφίων».

 

Μέχρι τις 15 Μαΐου, μπορούν να ψηφίζουν όλοι μέσω αυτού του συνδέσμου για τους υποψήφιους της προτίμησής τους σε διάφορες κατηγορίες βραβείων, όπως για «Εταιρίες και εκπαιδευόμενους», για «Καινοτόμους της ΕΕΚ», για «Κατάρτιση στην εργασία» και για «Μαθητείες». Βραβεία θα απονεμηθούν, επίσης, σε έργα, τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του προγράμματος Erasmus+. Τα συγκεκριμένα βραβεία θα επικεντρωθούν σε παραδείγματα κατάρτισης για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, καθώς και στη δημιουργία καινοτόμων κύκλων μαθημάτων για την πράσινη μετάβαση και για μαθησιακές ευκαιρίες για νέους προερχόμενους από μειονεκτικό περιβάλλον. Τέλος, υπάρχουν επίσης κατηγορίες βραβείων από τους οργανισμούς της ΕΕ, συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), καθώς και από άλλους εταίρους. Οι υποψήφιοι για αυτά τα βραβεία προέρχονται από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Φινλανδία. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην Τελετή απονομής των βραβείων στις 18 Μαΐου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από  εδώ.

Ψηφίστε τώρα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία για τα Βραβεία αριστείας στην ΕΕΚ του 2022, επισκεφθείτε την αρχική σελίδα της ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γενικό πλαίσιο

Τι είναι η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων;

H ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων είναι μια ετήσια εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας, τοπικοί, περιφερειακοί ή εθνικοί οργανισμοί αναδεικνύουν τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), έναν τομέα ο οποίος μπορεί να προσφέρει τα εφόδια για την απόκτηση όλων των απαραίτητων δεξιοτήτων για μια πιο συναρπαστική προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Ως ετήσια διοργάνωση ήδη από το 2016, η ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων έχει καταστεί πλέον μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και ορθών πρακτικών για τους ενδιαφερόμενους στον τομέα της ΕΕΚ εντός και εκτός Ευρώπης. Η εκστρατεία έχει ως στόχο:

Να αναδείξει τους πολυάριθμους τρόπους, με τους οποίους η ΕΕΚ μπορεί να βοηθήσει τόσο τους νέους όσο και τους ενηλίκους να «βρουν το ταλέντο τους» και να προετοιμαστούν για την ευρωπαϊκή οικονομία του αύριο.
Να βοηθήσει τους εργοδότες να συνειδητοποιήσουν τα τεράστια οφέλη της επένδυσης στους ανθρώπινους πόρους, υποστηρίζοντας τόσο την αρχική κατάρτιση των νέων όσο και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση των ενηλίκων, ειδικότερα στη μεταπανδημική εποχή.
Να επικυρώσει την επιλογή των ενδιαφερομένων να ακολουθήσουν σπουδές ΕΕΚ, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστική αξία της.

Ποια είναι η κατάσταση της ΕΕΚ στην Ευρώπη;

Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων που αποφοίτησαν πρόσφατα από σχολές ΕΕΚ είναι 76,1 % (2020). Πηγή: Eurostat – Ποσοστά απασχόλησης πρόσφατων αποφοίτων
Το 9,2 % του πληθυσμού της Ευρώπης ηλικίας 25-64 ετών συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων (2019). Πηγή: Eurostat – Στατιστικά στοιχεία μάθησης ενηλίκων
Η πανδημία του COVID-19 ενέτεινε το υφιστάμενο κενό ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ εμφανίζονται και νέες ανισότητες. Πηγή: Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ