: Tο υπουργείο Παιδείας συζητάει αλλαγές στα κριτήρια μοριοδότησης. Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για νέους μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση έχει εκφραστεί δημόσια, όπως και η επιθυμία της, εφόσον είναι εφικτό, ακόμα και κάθε χρόνο να προχωράει σε κάποιους μόνιμους διορισμούς.

Υπενθυμίζουμε πως, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας σε πρόσφατη συνάντησή του με την ΠΕΑΔ, στόχος του είναι να συνεχίσει τους μόνιμους διορισμούς και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Κύριο μέλημά του είναι να προβεί άμεσα σε μεγάλο αριθμό διορισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr οι συζητήσεις για την θέσπιση ενός νέου συστήματος περιστρέφονται γύρω από την αλλαγή μοριοδότησης με σενάρια, μεταξύ άλλων,  για ενίσχυση των κοινωνικών κριτηρίων.

Το νέο σύστημα, πάντως, εφόσον, θεσπιστεί δεν θα αφορά μόνιμες προσλήψεις που είναι πιθανόν να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του , το Υπουργείο Παιδείας έχει εκφράσει την πρόθεσή του για μόνιμους διορισμούς ακόμα και στα επίπεδα του 2020, δηλαδή κοντά στους 5.000.

Ο σχεδιασμός παραμένει φιλόδοξος και συνοδεύεται από ένα πλέγμα αλλαγών που επιθυμεί να φέρει η πολιτική ηγεσία, όπως αλλαγή στο σύστημα μόνιμων διορισμών και επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Η φετινή χρονιά, παρά το μεγάλο κύμα προσλήψεων και την έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών στις θέσεις τους στο τέλος Αυγούστου, ανέδειξε γι’ ακόμη μία χρονιά το τεράστιο έλλειμμα σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με κενά στις τάξεις, προσλήψεις αναπληρωτών μεσούσης της σχολικής χρονιάς και εκτεταμένη χρήση της διάταξης για ολιγόμηνες συμβάσεις, οι λεγόμενες τρίμηνες, οι οποίες έχουν προκαλέσει δυσφορία στους εκπαιδευτικούς.

Μόνιμοι διορισμοί

Τα κενά που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα κύματα αποχωρήσεων εκπαιδευτικών δεν κατάφεραν να καλυφθούν από τους μόνιμους των δύο τελευταίων ετών. Η απουσία μόνιμων διορισμών για πάνω από μία δεκαετία, τα χρόνια της κρίσης, συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Εκπαίδευση και η επέλαση της πανδημίας, ιδίως φέτος που μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις τάξεις, ανέδειξε το πρόβλημα. Ακόμα και αμφιλεγόμενες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, που δέχθηκαν σκληρή κριτική από γονείς και εκπαιδευτικούς, δεν «μπάλωσαν» τις τρύπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr, στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι μια μικρή αλλά σταθερή διαδικασία μόνιμων διορισμών κάθε χρόνο, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η αθρόα πρόσληψη αναπληρωτών, που εν τέλει καλύπτουν πάγιες και όχι έκτακτες ανάγκες.

Η ανάγκη διορισμών προκύπτει τόσο στην Ειδική Αγωγή, που τον προηγούμενο χρόνο «σήκωσε» το βάρος και λειτούργησε εν μέσω της πανδημίας , όσο και στην Γενική, όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται καθώς το δυναμικό καλείται να ανταποκριθεί σε προκλήσεις όπως τα νέα προγράμματα σπουδών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο.

Οι προθέσεις που εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς από τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να πάρουν το «πράσινο φως», ενώ μένει να δουν οι εκπαιδευτικοί και το αν θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, καθώς στον προϋπολογισμό του 2022 δεν προβλέπονται μόνιμοι διορισμοί.

Νέοι πίνακες στην Ειδική Αγωγή

Το πολυαναμενόμενο «ξεπάγωμα» των πινάκων για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό της Ειδικής Αγωγής (ΕΕΠ και ΕΒΠ) φαίνεται ότι απασχολεί αυτή την περίοδο το Υπουργείο Παιδείας, μετά και το εξώδικο εκπαιδευτικών για επίσπευση των διαδικασιών.

Τα σενάρια για μόνιμους διορισμούς και αλλαγή του συστήματος μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα καθώς προέχει η έκδοση νέας προκήρυξης για την Ειδική Αγωγή.

Πρακτικά, με τη νέα προκήρυξη, οι εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ-ΕΒΠ θα έχουν τη δυνατότητα να «ενημερώσουν» τον φάκελό τους με οποιοδήποτε νέο τυπικό προσόν ή χρόνο προϋπηρεσίας, στοχεύοντας σε μία καλύτερη κατάταξη, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν καμία μεταβολή.

Οι υπάρχοντες πίνακες ισχύουν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Ακόμα όμως δεν έχει δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για το ξεπάγωμα των πινάκων, καθώς η πολιτική ηγεσία αναμένει πληροφορίες από το ΑΣΕΠ για το αίτημά της να εκδοθεί νέα προκήρυξη.

Πιέζει ο χρόνος

Μεγάλη είναι η αγωνία των εκπαιδευτικών που περιμένουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, υπό τον φόβο καθυστερήσεων. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι προσλήψεις της επόμενης χρονιάς να γίνουν με τον επικαιροποιημένο πίνακα, αν και σε ενημέρωση που είχε ο ΠΑΣΑΔ, η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες εντός χρονοδιαγράμματος, θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση για παράταση ισχύος των υπαρχόντων πινάκων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα πρόσληψης αναπληρωτών, μεταφέροντας όλες τις διαδικασίες νωρίτερα από φέτος, ώστε να καλυφθούν νωρίς τα κενά στα σχολεία.