ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΑΠΟΛΙΣ»

Στο όριο η κάλυψη των βασικών αναγκών τους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών

Αντιμέτωποι με μία σειρά προβλήματα βρίσκονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται εδώ και 10 χρόνια στο πρόγραμμα «Διάπολις: Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών». Η ομάδα εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου προγράμματος έχει ως αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, σε πολύγλωσσους μαθητές και μαθήτριες και έχει μακρά θητεία στο αντικείμενο.

Το ΚΚΕ φέρνει για συζήτηση στη Βουλή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου αλλά και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου και Λιάνα Κανέλλη.

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, «οι εργασιακές τους σχέσεις είναι πραγματικά άθλιες. Μέχρι σήμερα, η προϋπηρεσία τους δεν έχει αναγνωριστεί. Αναγκάζονται να δουλεύουν αποσπασματικά, χωρίς προοπτική, μόνο για συγκεκριμένους μήνες και να λαμβάνουν τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς τους με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Με το νέο φορολογικό νόμο που ετοιμάζεται και τις εισφορές που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν, δε θα είναι σε θέση να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, καθώς η παρακράτηση φόρου θα ανεβεί κατακόρυφα.

Φέτος, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιλέξουν αν θα διδάσκουν σε ένα σχολείο 15 ώρες ή αν θα διδάσκουν 25 ώρες σε δύο σχολεία.

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει και δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε πολύγλωσσους μαθητές. Εχει αποσπασματικό χαρακτήρα, την ίδια ώρα που υπάρχουν ουσιαστικές ανάγκες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης. Διδασκαλία που πρέπει να είναι ενταγμένη μέσα στα πλαίσια ενός ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και καθολική για όσους το έχουν ανάγκη. Διδασκαλία που θα πραγματοποιείται με ευθύνη των πανεπιστημιακών τμημάτων για τους ενήλικες και με ευθύνη του σχολείου για τους έφηβους.

Η ολόπλευρη ικανοποίηση της ανάγκης αυτής και η ένταξη της διδασκαλίας στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα προϋποθέτει εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή εργασία, μαζικούς διορισμούς.

Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό ότι οι σκοποί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δεν είναι άλλοι από τον κατακερματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, την ενσωμάτωση μερίδας των μεταναστών στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής. Και όχι ασφαλώς η ολόπλευρη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αυτούς».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει για:

  • Τη μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «Διάπολις» και σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Να παρασχεθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο πρόγραμμα «Διάπολις» και σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Να δοθεί δωρεάν κάρτα για ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.
  • Να παρασχεθεί πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, βιβλιάριο ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ριζοσπαστης