array(39) {
 ["_edit_lock"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(12) "1594887196:4"
 }
 ["_edit_last"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "4"
 }
 ["_thumbnail_id"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "468695"
 }
 ["onesignal_meta_box_present"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "1"
 }
 ["onesignal_send_notification"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-exclude"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(3) "off"
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-genre"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "a:0:{}"
 }
 ["_yoast_wpseo_content_score"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "30"
 }
 ["_yoast_wpseo_focuskeywords"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_yoast_wpseo_keywordsynonyms"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["date_modified"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(10) "1594813140"
 }
 ["_date_modified"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_58a707aac5c0b"
 }
 ["priority"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["_priority"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_5901c2c7b8d5b"
 }
 ["news_keywords"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_news_keywords"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_58e7c77583c33"
 }
 ["add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "no"
 }
 ["_add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_589c2449c27b0"
 }
 ["protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(4) "null"
 }
 ["_protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_58a2be30f14ad"
 }
 ["timeless"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["_timeless"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_5898421e99c6f"
 }
 ["guid"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_guid"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_5898423199c70"
 }
 ["block_name"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_block_name"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_5898423999c71"
 }
 ["page"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_page"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_5898424199c72"
 }
 ["group"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_group"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_5898424999c73"
 }
 ["source"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_source"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_5898425399c74"
 }
 ["_yoast_wpseo_primary_category"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "60"
 }
 ["_yoast_wpseo_primary_post_folder"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["ampforwp_custom_content_editor"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["ampforwp_custom_content_editor_checkbox"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  NULL
 }
 ["ampforwp-amp-on-off"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(7) "default"
 }
 ["_post_views"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(3) "458"
 }
 ["_wtpsw_views"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "19"
 }
}
        

Χωρίς κρατικό φορέα ευθύνης, χωρίς κεντρικό πανελλαδικό σχεδιασμό και χωρίς χρηματοδότηση προχωρούν σε εφαρμογή της Δίχρονης σε αίθουσες κουτιά ή σε υπάρχουσες υποστηρικτικές δομές ή και σε αναστολή της εφαρμογής της σε 5 δήμους!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Τη Δευτέρα 13/7/2020 πραγματοποιήθηκε Παράσταση Διαμαρτυρίας στις Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ, πρώην ΟΣΚ – Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων) του Συλλόγου Γονέων Βρεφών και παιδιών Παιδικών Σταθμών Καισαριανής, στην οποία κάλεσε και στήριξε τόσο η Ένωση Γονέων Καισαριανής όσο και ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», με την παρουσία εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Πρώτη υποδοχή μας έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στην είσοδο της ΚΤΥΠ ΑΕ, για να αποτρέψουν φαίνεται τους εχθρούς γονείς και εκπαιδευτικούς, που διεκδικούμε Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αντάξια του 2020!

Κατά της διάρκεια της Παράστασης έγινε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ ΑΕ κ. Γιάνναρο.

Στη συνάντηση καταγγείλαμε την εγκατάσταση αιθουσών τύπου κοντέινερ για την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με ό,τι αυτή συνεπάγεται και επιμείναμε στην ανάγκη άμεσης αλλαγής του σχεδιασμού με αντικατάστασή τους με κτίσιμο νέων αιθουσών ή τουλάχιστον τοποθέτηση βαριάς προκατασκευής, αλλά και το άνοιγμα ενός δρόμου χρηματοδότησης σχολικών κτηρίων και δέσμευσης χώρων για την ανέγερσή τους και λάβαμε τις εξής απαντήσεις:

1. Στην ερώτησή μας, αν αυτές οι λυόμενες αίθουσες είναι κατάλληλες έστω και προσωρινά ως λύση, δοσμένης της εμπειρίας μας (όχι κεντρική θέρμανση και γρήγορες αλλοιώσεις) υπήρξε η τοποθέτηση ότι πρόκειται για κουτιά αλλά …αξιοπρεπή κουτιά! Στην επισήμανσή μας ότι το πρόβλημα οξύνεται σε περίοδο πανδημίας πήραμε την απάντηση ότι: «σε έξαρση της Πανδημίας θα κλείσουν τα σχολεία, οπότε … δεν θα υπάρχει πρόβλημα.»

2. Μας ενημέρωσε για τις fast track διαδικασίες που εξασφάλισαν στην τοποθέτηση των κοντέινερ, που ήδη ξέραμε. Στην ερώτησή μας γιατί αυτές οι fast trαck διαδικασίες δε γίνονται και για την απαλλοτρίωση χώρων και το κτίσιμο σχολείων ή έστω για βαρέως τύπου κατασκευές, την ίδια ώρα που γίνονται για μεγαθήρια στο Ελληνικό κ.ά,. δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση αλλά μας ειπώθηκε ότι έως 20 Σεπτέμβρη (!) θα είναι όλα έτοιμα, δηλαδή την 1η Σεπτέμβρη πολλά παιδιά δε θα έχουν αίθουσες να στεγαστούν!

3. Ο εκπρόσωπος της ΚΤΥΠ μας είπε ότι το τελευταίο διάστημα και στα πλαίσια εφαρμογής της Δίχρονης έχει συναντηθεί με 34 Δημάρχους Αττικής και 70-80 πανελλαδικά. Στα πλαίσια αυτά η δημοτική αρχή Καισαριανής έκανε συνάντηση μαζί τους αλλά δεν προσκόμισε κανένα σχέδιο ή αντιπρόταση και σήμερα η ΚΤΥΠ δίνει στην Καισαριανή 4 λυόμενες αίθουσες με κόστος 12-13.000 € την καθεμιά. Οι άλλες 2 αίθουσες δε γνωρίζει από πού δίνονται.

4. Επιμένοντας στο κόστος και τη διαφορά των βαρέως τύπου κατασκευών από τα κοντέινερ είπε ότι η πρώτη είναι κανονική κατασκευή και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τη συμβατική κατασκευή (δηλ. κτίσιμο), ενώ η δεύτερη ακολουθεί τις γρήγορες διαδικασίες και έχει ορίζοντα ζωής με βάση τον νόμο 4 χρόνια. Επίσης, είπε ότι για τη βαρέως τύπου ότι «μια προκατασκευή με όρους οικοδομικής δραστηριότητας για ένα συγκρότημα (διθέσιο ή τριθέσιο Νηπ/γείο) με βοηθητικούς χώρους κ.λπ μπορεί να φτάσει τα 300.000-400.000€!» Επομένως, οι λυόμενες αίθουσες έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος γι’ αυτό και προωθούνται κι όχι λόγω έλλειψης χρόνου κ.λπ!

5. Για την ανάγκη τοποθέτησης 2 αιθουσών για το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρόζα Ιμβριώτη μας είπε ότι, αν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση και μελέτη από τη Δημοτική Αρχή, θα τη βάλει στον προγραμματισμό.

6. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποδείχτηκε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, που είναι μεγάλη για τις πολλαπλές ευθύνες της ΚΤΥΠ σχετικά με δημόσια κτήρια (π.χ. τώρα θα ετοιμάσουν 50 ΜΕΘ μέσα σε 60 μέρες με χρηματοδότηση 8 εκατομ από τη Βουλή). Χρειάζεται εκατοντάδες ακόμα μηχανικούς και άλλο προσωπικό για να ανταποκριθεί. Να σημειωθεί ότι τώρα υπάρχουν περίπου 240 άτομα και το 2017 ήταν 420!

7. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε ότι ναι μεν λεφτά υπάρχουν, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Διευθύνων Σύμβουλος, αλλά για να απορροφηθούν χρειάζεται να ετοιμάζεις τις μελέτες, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό γι’ αυτό, και στη συνέχεια να επιχειρείς να αναζητάς τη χρηματοδότηση από ΠΔΕ ή Περιφέρεια και ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένο κρατικό κονδύλι για σχολεία (η Ομοσπονδία Γονέων ζητάει 2 δις γι’ αυτό). Την ίδια στιγμή δίνονται δεκάδες κι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες, κλινικάρχες, για μαρίνες στου Νιάρχου και τη Γλυφάδα για τα γιοτ των πλουσίων!

ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΤΥΠ:

· Δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο κατασκευής νέων Νηπιαγωγείων και αιθουσών για εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής, αφού δεν προβλέφτηκε ούτε ένα ευρώ για αυτήν από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που τον εφαρμόζει πιστά και η ΝΔ. Άρα και η λεγόμενη προσωρινή λύση των 4 ετών για τις λυόμενες αίθουσες θα γίνει μόνιμη. Έχουμε άλλωστε εμπειρία σ’ αυτό, στην περιοχή μας υπάρχει ολόκληρο Νηπιαγωγείο με λυόμενες 12 χρόνια!

· Το μπαλάκι των ευθυνών διαχέεται από το υπουργείο, στην ΚΤΥΠ και από αυτή στους δήμους όμως εμείς ξέρουμε καλά ότι η Παιδεία είναι κρατική ευθύνη, άρα την πρώτη ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις και έπονται και οι Δήμοι που δε διεκδίκησαν και δεν έφτιαξαν υποδομές και τώρα πάνε στη φτηνή λύση λυόμενων αιθουσών το 2020! Στη βάση αυτή καταγγέλλουμε τη δρομολογημένη από καιρό αναβολή εφαρμογής της Δίχρονης στους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης Αττικής και Νέαπολης Θεσ/νίκης.

· Απ΄ ότι φαίνεται το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν οι ΣΔΙΤ στην όποια κατασκευή σχολείων και θα μας βρουν απέναντί τους σε αυτό!

· Το προσωπικό της ΚΤΥΠ δεν επαρκεί, ιδιαίτερα οι μηχανικοί, χρειάζεται πολλαπλάσιο με μόνιμη σχέση εργασίας, για να καλύψει το τεράστιο εύρος εργασιών που έχει, άρα προσλήψεις τώρα!

· Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη ενός κρατικού φορέα κατασκευής και συντήρησης σχολικών κτηρίων, όπως ήταν ο ΟΣΚ, με κρατική χρηματοδότηση και πανελλαδικό σχεδιασμό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μόρφωσης όλων των παιδιών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι γονείς,

Στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής δεν περιμένουμε η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή να αποτελεί εξαίρεση. Προωθούν Δίχρονη με όρους υποβάθμισης τον 21ο αιώνα, που η επιστήμη και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σοβαρής αναβάθμισης. Η λύση βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα! Με αυτόν θα απαιτήσουμε για τα παιδιά μας αυτά που τους ανήκουν:

Απαιτούμε τη σύσταση και λειτουργία κρατικού φορέα κατασκευής και συντήρησης σχολικών κτηρίων!

Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση στην κατασκευή και συντήρηση σχολικών υποδομών. Όχι στα ΣΔΙΤ.

Απαιτούμε να εφαρμοστεί τώρα πανελλαδικά και στους δήμους της περιοχής μας πρόγραμμα εξασφάλισης οικοπέδων και κατασκευής σχολικών κτηρίων με ιδιαίτερο βάρος στα Νηπιαγωγεία καθώς και συντήρησης των υπαρχόντων υποδομών.