Περιορίζουν τεχνητά τους αναγκαίους χιλιάδες διορισμούς, που πρέπει να γίνουν, πετσοκόβουν , αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η ανακοίνωση

Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται από τα ΠΥΣΔΕ ο υπολογισμός των οργανικών κενών στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις).

Και φέτος, η οδηγία για τον υπολογισμό των κενών, είναι αυτός να γίνει με βάση τους 27 (!) μαθητές στην τάξη!

Με τον τρόπο αυτό, εξαφανίζουν τμήματα και βέβαια οργανικά κενά (σε συνδυασμό και με άλλες οδηγίες, που έχουν την ίδια αποστολή, με τεχνητό τρόπο να εξαφανίζουν κενά).

Να δώσουμε ένα πραγματικό παράδειγμα: ακόμα και αν φέτος λειτούργησαν 5 τμήματα σε μία τάξη, με 108 μαθητές, δηλαδή με 21-22 παιδιά στην τάξη (βλέπε π.χ. σχολείο με μικρές αίθουσες, που δεν μπορούν να δεχτούν 27 μαθητές), ο υπολογισμός των οργανικών κενών για την επόμενη χρονιά πρέπει να γίνει σαν να λειτούργησαν 4 τμήματα, των 27 μαθητών!

Το γεγονός αυτό, ισοδυναμεί με την απώλεια-εξαφάνιση αναγκαίων οργανικών θέσεων, άρα με σίγουρα κενά τον Σεπτέμβρη, που θα ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία, με θύματα τους ίδιους τους μαθητές! Ταυτόχρονα, περιορίζουν τεχνητά τους αναγκαίους χιλιάδες διορισμούς, που πρέπει να γίνουν, πετσοκόβουν μεταθέσεις (με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μένουν για χρόνια μακριά από τα σπίτια τους, την ώρα που υπάρχουν κενά στις περιοχές που θέλουν να πάνε), ενώ δυναμώνει η πίεση για συμπτύξεις τμημάτων του χρόνου.

Θυμίζουμε ότι φέτος, μεσούσης της χρονιάς, στάλθηκε χαρτί από το ΥΠΑΙΘ σε όλες τις ΔΙΔΕ (και στον Πειραιά), ζητώντας να κλείσουν χιλιάδες τμήματα (στον Πειραιά ήταν πάνω από 100)! Συμπτύξεις που αποτράπηκαν χάρη στην κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών, σε όλη την Ελλάδα, χάρη στην κατακραυγή.

Τελικά, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, ότι όσα ζούμε στα σχολεία τόσα χρόνια (τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών, χιλιάδες κενά όλη τη χρονιά, χιλιάδες αναπληρωτές που αναπληρώνουν εδώ και χρόνια τον ίδιο τους τον εαυτό, γυρίζοντας από περιοχή σε περιοχή), αποτελούν συνειδητή επιλογή, που αντιμετωπίζει την παιδεία σαν κόστος και εμπόρευμα.

Την ίδια ώρα, καλούν τα σχολεία να αυτοαξιολογηθούν, δηλαδή να λογοδοτήσουν για τις συνέπειες της δικής τους αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Είναι φανερό ότι η αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική δυναμώνει!

Δυναμώνουμε κι εμείς τον αγώνα μας, από κοινού με γονείς και μαθητές!

Απαιτούμε:

μέχρι 20 μαθητές στην τάξη, υπολογισμός των κενών με βάση αυτό

μαζικούς μόνιμους διορισμούς

καμία σύμπτυξη τμήματος