Την αντίθεσή της σχετικά με την επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία εκφράζει μέσω ανακοίνωσης η ΕΛΜΕ Λήμνου, η οποία μεταξύ άλλων καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει τα αιτήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λήμνου

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη ισχύος και εκδικητικότητας, ενάντια σε κάθε παιδαγωγική λογική, προχώρησαν Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας με την Υ.Α 131451/ΓΔ4/30-9-2020. Εν μέσω πανδημίας, κι ενώ τα Σχολεία λειτουργούν με όρους και συνθήκες απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αντί να λύσουν τα τεράστια προβλήματα των Σχολείων και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, για ένα ασφαλές και υγιεινό σχολικό περιβάλλον, επιλέγουν τον απαράδεκτο δρόμο των απειλών, των εκφοβισμών και της τρομοκρατίας εναντίον όσων αντιδρούν, αγωνίζονται και διεκδικούν.

Επιχειρούν, με πρόσχημα την «απρόσκοπτη λειτουργία» των Σχολείων, να εκβιάσουν τους αγωνιζόμενους μαθητές και να καταστείλουν το μαθητικό κίνημα. Εντελώς υποκριτικά ζητούν από τους εκπαιδευτικούς των υπό κατάληψη Σχολείων να κάνουν ηλεκτρονικά «μαθήματα», ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν το κανονικό μάθημα, κι ενώ δεν είναι καν εξασφαλισμένη η πρόσβαση όλων των μαθητών, συχνά και εκπαιδευτικών, στα μέσα που απαιτούνται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η ίδια Κυβέρνηση και η ίδια Υπουργός που από τη λήξη της περασμένης σχολικής χρονιάς άφησε τρεις ολόκληρους μήνες να περάσουν ανεκμετάλλευτοι και δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει την επανέναρξη των Σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας, που δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έρχεται τώρα υποκριτικά να την επιβάλει ως μέσο πίεσης, εκφοβισμού και εκβιασμού των μαθητών, που αγωνίζονται για αιτήματα που σύσσωμη η κοινωνία υιοθετεί και αγκαλιάζει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς να τιμωρούν τους μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις αποκλείοντάς τους από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, βάζοντάς τους απουσίες από ένα «ηλεκτρονικό» μάθημα του οποίου η ίδια η υπόσταση αμφισβητείται τόσο νομικά, όσο, και κυρίως, ηθικά. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν, ακόμη κι αν ήθελαν, να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ποιοι μαθητές τους συμμετέχουν στις καταλήψεις, όταν αυτές αποτελούν δυναμικές διαδικασίες που αλλάζουν μέρα τη μέρα, αν όχι ώρα την ώρα; Ελπίζουμε βέβαια πως αυτό το ερώτημα δε θα χρειαστεί ποτέ να απαντηθεί, γιατί δε θα υπάρξει συνάδελφος που θα συναινέσει σε αυτό το κατάπτυστο και αντιπαιδαγωγικό μέτρο.

Η επιχείρηση επιβολής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη δε θα περάσει. Κανένας συνάδελφος δεν οφείλει να υλοποιήσει τις ανερμάτιστες εντολές του Υπουργείου Παιδείας. Κανείς Διευθυντής/-τρια να μη βγάλει πρόγραμμα και να μην καλέσει τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε υπό κατάληψη Σχολεία. Μαθήματα απεργοσπασίας ΔΕΝ θα κάνουμε! Ο εκβιασμός σε συναδέλφους να κάνουν μάθημα σε κλειστά σχολεία, και να αποκλείουν μαθητές τιμωρώντας τους επειδή αγωνίζονται ΔΕΝ θα περάσει.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν θέση δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας! Για το λόγο αυτό, επισυνάπτουμε ένα ενδεικτικό σχέδιο πρακτικού – πρόταση προς τους συλλόγους διδασκόντων για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας να ικανοποιήσει τα αιτήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.