Εκατοντάδες φοιτητές σε ρόλο διπλωμάτη, στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης των Οργάνων του ΟΗΕ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/04/2015 - 14:24 | Author: Newsroom Ipaidia

Στους επίσημους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ έχει ενταχθεί η φετινή διοργάνωση του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, γνωστού ως ThessISMUN, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 15 έως 19 Απριλίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Φέτος, περισσότεροι από 400 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εκπροσωπήσουν 110 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, στη διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Το Συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, καθώς και οργάνων Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά τη διάρκειά του οι συμμετέχοντες συζητούν επίκαιρα θέματα αυτών των Διεθνών Οργανισμών, όπως ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσης, δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τοπικής αυτοδιοίκησης, διεθνούς δικαίου κ.α.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα θέματα που συζητούνται στους Διεθνείς Οργανισμούς, η ανάπτυξη διαλόγου, η προβολή επιχειρημάτων υπέρ των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης στον κόσμο.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία 14 χρόνια.

Το φετινό ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξανδρο-Λίνο Σισιλιάνο, Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο ThessISMUN, εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν φοιτητές από τα εξής πανεπιστημιακά ιδρύματα: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης συμμετέχουν φοιτητές από: Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία και την Κύπρο.

Συνέντευξη Τύπου

Την Τέταρτη 15 Απριλίου 2015 στις 12:30, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα δοθεί συνέντευξη τύπου με την παρουσία του Πρύτανη, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, του Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του ThessISMUN, αναπληρωτή καθηγητή Θεοδόση Καρβουναράκη, του Υπευθύνου του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Δημήτρη Φατούρου και της Γενικής Γραμματέως του ThessISMUN 2015, Ελευθερίας Κούκκου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.thessismun.org

Loading...


  • europalso   ideascentral