: Σύμφωνα με πληροφορρίες του τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουλίου, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν μόνιμα για τη νέα σχολική χρονιά 2024 – 2025.

Ειδικότερα, αναμένεται να  ανακοινωθεί το ακριβές νούμερο μόνιμων για το 2024 (ακούγονται 7, 8 και 9.000…) πολύ σύντομα, από τη στιγμή που τελικώς και μετά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό, έγινε αποδεκτό το «σχέδιο» του ΥΠΑΙΘΑ για μετατροπή ενός αριθμού θέσεων του κρατικού προϋπολογισμού σε μόνιμες, οι οποίες θα προστεθούν στον αριθμό των φετινών αποχωρήσεων εκπαιδευτικών από την υπηρεσία.

Σφοδρές αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Φαίνεται πως, οι πιέσεις από τους εκπαιδευτικούς οδήγησαν το Υπουργείο Παιδείας σε άμεση ανακοίνωση του αριθμού των διορισμών.

Μάλιστα, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ζητά εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει επίσημα τον αριθμό των για το 2024 – 2025!

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/τριών
Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ
Οργανικές θέσεις για όλους τους/τις συναδέλφους/ισσες

Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν εδώ και μήνες οι χιλιάδες αναπληρωτές και αναπληρώτριες σχετικά με την διαδικασία του μόνιμου διορισμού τους. Μέσα στη χρονιά που πέρασε και την ώρα που βρίσκονταν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα αναπληρώνοντας τον εαυτό τους για ακόμα μια χρονιά, άκουγαν πότε ότι δεν θα γίνουν φέτος μόνιμοι διορισμοί, πότε ότι θα είναι πολύ λίγοι.

Το ΥΠΑΙΘΑ αρνούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, εντείνοντας την ανασφάλεια και την αγωνία. Ο ίδιος εμπαιγμός συνέβαινε και με το θέμα της σύστασης οργανικών θέσεων των ειδικοτήτων. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο που φέρεται να περιλαμβάνει και γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ!

Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες οι ανώνυμες «πληροφορίες» από τα διάφορα site και τους παράγοντες που «συνομιλούν» με στελέχη του Υπουργείου δίνουν και παίρνουν.

Παίζουν κυριολεκτικά με τις αγωνίες χιλιάδων ανθρώπων «ανακοινώνοντας» τη μια 4.500 διορισμούς, την άλλη πάνω από 7.000 διορισμούς, σύσταση οργανικών για κάποιες ειδικότητες και πάει λέγοντας. Η συζήτηση αυτή είναι πραγματικά στα όρια της πρόκλησης όταν:

-Οι μόνιμοι διορισμοί που ξεκίνησαν από το 2020 (μετά από 12 χρόνια σχεδόν μηδενικών διορισμών) και κάτω από την πίεση και τους αγώνες του κλάδου μέχρι σήμερα είναι 22.358 στη Γενική και 5.252 στην Ειδική Εκπαίδευση.

-Οι εκπαιδευτικοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί μόνο από το 2010 και μετά είναι πάνω από 56.000.
-Οι φετινοί αναπληρωτές ήταν πάνω από 52.500 για να λειτουργήσουν τα σχολεία με δεδομένους τους κόφτες στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη, τα 25άρια τμήματα και πολλά άλλα.

-Έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων αλλά και με την αύξηση του αριθμού μαθητών στη τάξη στους 25!

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αλλά και την καθημερινή εικόνα στα σχολεία, με τα τεράστια κενά, απαιτούμε άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει επίσημη θέση και να αφήσει τις διαρροές και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα. Να απαντήσει άμεσα αν θα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για να λειτουργήσουν τα σχολεία στοιχειωδώς τη νέα σχολική χρονιά:

-Θα προχωρήσει σε διάψευση ότι προωθεί γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;
-Θα ανακοινώσει άμεσα χιλιάδες νέες οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες;

-Θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση των χιλιάδων συναδέλφων που δουλεύουν στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια, στην κατάργηση του Προσοντολογίου, στην εξίσωση των δικαιωμάτων με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς;

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να είναι ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Δε θα αφήσουμε κανέναν να σχεδιάζει για μας χωρίς εμάς. Το νέο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χρειάζεται άμεσα να προχωρήσει σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για όλα τα παραπάνω.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ