ο ΔΣ της ΕΛΜΕΣΙ διαμαρτύρεται έντονα για τη συνεδρίαση του των εκπαιδευτικών της ΣΔΣΤΕ, που έγινε στις 10-2-2022 χωρίς την συμμετοχή αιρετών μελών, αφού η θητεία τους, μετά από συνεχείς παρατάσεις, έχει πλέον λήξει από τις 31/12/2021 (βλ. η ΔΙΔΑΔ/Φ.69/166/οικ.12332 και ΔΙΔΑΔ/Φ.69/188/οικ. 21100/8.11.2021).

Καθώς είχαμε εγκαίρως αναδείξει το πρόβλημα με έγγραφό μας προς την Διοίκηση πριν την συνεδρίαση, η Διοίκηση φρόντισε να κυκλοφορήσει εγκύκλιο του ΥΠΕΣ (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/193/οικ.24091/30.12.2021) βάσει της οποίας «όσες υπηρεσίες δεν έχουν διεξάγει εκλογές, από 1ης/1/2022 τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν χωρίς αιρετούς εκπροσώπους …».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, μολονότι η σχετική εγκύκλιος μοιάζει να νομιμοποιεί τη συνεδρίαση του υπηρεσιακού, δεν την καθιστά και ηθικά θεμιτή, καθώς συνιστά καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικότητας, σεβασμού στους θεσμούς αντιπροσώπευσης των εργαζομένων -ειδικά σε όργανα, που αφορούν στην εργασιακή και υπηρεσιακή τους εξέλιξη- και θέτει εν αμφιβόλω την διαφάνεια της λειτουργίας του οργάνου.

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών (στο οποίο κατ΄ εξαίρεση υπάγεται το Υπηρεσιακό των εκπαιδευτικών της Σχολής) οι εκλογές θα μπορούσαν να είχαν γίνει δια ζώσης από τις 12-10-2021 (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/184/οικ. 19515). Οι συνεχείς αναβολές, με δικαιολογία την πανδημία, δεν πείθουν, αφού οι εκπαιδευτικοί της ΣΔΣΤΕ βρίσκονται στα σχολεία τους και εκτελούν τα εκπαιδευτικά και υπηρεσιακά τους καθήκοντα χωρίς εκπτώσεις και με σεβασμό προς τους μαθητές και τις μαθήτριές τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου θεωρούμε την κωλυσιεργία στο θέμα της διενέργειας εκλογών αιρετών μελών εντελώς αδικαιολόγητη. Η αδιαφορία, οι εσκεμμένες καθυστερήσεις και οι δικαιολογίες ευνοούν τη χειραγώγηση των Υπηρεσιακών συμβουλίων και υπονομεύουν την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με δεδομένο επιπλέον ότι η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ που χρησιμοποιεί η Διοίκηση (η οποία προφανώς αναφέρεται σε διοικητικούς για τους οποίους ισχύει τηλε-εργασία και όχι σε όσους εργάζονται καθημερινά δια ζώσης) αναφέρει ότι το καθεστώς της λειτουργίας του υπηρεσιακού χωρίς αιρετά μέλη δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του τριμήνου, απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ εκλογών για ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των Εκπαιδευτικών της ΣΔΣΤΕ

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ