ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε αυτό το περίφημο σχέδιο Αθηνά,το οποίο περιμέναμε πώς και πώς. Έκπληκτοι λοιπόν, είδαμε σχολές και τμήματα να μετακινούνται απ’ το κέντρο στην περιφέρεια και απ΄την περιφέρεια στο κέντρο. Όπως φυσικά και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις τις οποίες δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να γίνουν.

Αποτέλεσμα αυτών: απόγνωση, στεναχώρια και οργή. Ελάχιστα τμήματα είναι ευχαριστημένα με το σχέδιο αυτό. Οι περισσότεροι φοιτητές της χώρας αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις και ακόμη περισσότεροι να συγχωνευτούν σε νέες σχολές, με εντελως διαφορετικό ή έστω παρεμφερές αντικείμενο αυτού που είχαν επιλέξει.

Η αδικία είναι φανερη. Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, δημοσιεύεται το σχέδιο Αθηνά και φέρνει τους σπουδαστές σε δύσκολη θέση. Ποιός έχει όρεξη να διαβάσει για μια σχολή που δε ξέρει τι πτυχίο θα πάρει; Για μια σχολή που τον αναγκάζει να αλλάξει πόλη κατοικίας και σπίτι; Αναρρωτήθηκε κανείς απ’ αυτούς που οργάνωσαν το σχέδιο Αθηνά αν οι οικογένειές μας μπορούν και θέλουν να περάσουν απ όλη αυτή τη διαδικασία; Οι περισσότερες οικογένειες πλέον με το ζόρι μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και μάλιστα με πολλές στερήσεις. Και τώρα τι βλέπουμε; Πως και αυτές οι στερήσεις πήγαν χαμένες.

Ντρέπομαι για την κατάντια της χώρας μου.

Ντρέπομαι για τους ανθρώπους που αποφασίζουν για το μέλλον μας.

Μισώ όλους αυτούς που αποφασίζουν τα νέα μέτρα/σχέδια χωρίς ίχνος σεβασμού και ανθρωπιάς. Ζητάμε να σπουδάσουμε το αντικείμενο που δηλώσαμε και στην πόλη που επιλέξαμε, όχι τίποτα παράλογο.

Σήμερα ο κύριος υπουργός παιδείας εμφανίστηκε σε μια πρωινή εκπομπή. Προφανώς εμφανίστηκε χωρίς να έχει μάθει καλά τα λόγια του. Δε ντράπηκε που δεν είχε τις κατάλληλες απαντήσεις σε ότι ρωτήθηκε. Έκανε λόγο για υπέρεξειδίκευση, η οποία κανονικά θα έπρεπε να αποκτάτε με μεταπτυχιακές σπουδές.( σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεταπτυχιακά πληρώνονται στην χώρα μας, ελάχιστα είναι δωρεάν. Γιατί όπως είναι γνωστό, αυτή είναι η δωρεάν παιδεια μας!!). Αν ήξερε πραγατικά τι συμβαίνει θα απαντούσε ευθέως στα μείζον θέματα και δε θα προέβαινε σε υπεκφυγές. Προφανώς ο κύριος υπουργός και οι συνεργάτες του αδιαφορούν για εμάς γιατί τα δικά τους παιδιά, φυσικά δεν φοιτούν, δε σπουδάζουν στα δημόσια σχολεία,ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας. Πηγαίνουν στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια, τα οποία οι ίδιοι νομιμοποίησαν.

Ίσως το μόνο καλό που προέκυψε απ’ όλο αυτό είναι ότι μπορέσαμε όλοι οι φοιτητές της Ελλάδας να επικοινωνήσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας και τις κινητοποιήσεις μας. Καταλάβαμε πώς στα δύσκολα ο ένας μπορεί να στηρίξει τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’αυτο λοιπόν συνεχίζουμε να απαιτούμε την αλλαγη του σχεδίου Αθηνά.

Και κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω την ιδέα μιας μεγάλης πορείας στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Να οριστεί ημερομηνία και οι φοιτητές της Β. Ελλάδας να συγκεντρωθύν στην Θεσσαλονίκη έξω απ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και αντίστοιχα οι υπόλοιποι στην Αθήνα έξω απ’το Σύνταγμα. (Μπορεί να φαίνεται δύσκολο ως προς την οργάνωση αλλα και ως προς την οικονομική πλευρά, όμως αν συντονιστούμε και υπάρξει σωστή συνεννόηση όλα θα τα καταφέρουμε, έτσι θα μπορέσουμε να βρούμε και οικονομικά εισιτήρια για την μεταφορά μας στα κέντρα.)

Καλή συνέχεια σ’ όλους μας…

-ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠ’ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ, ΑΠ’ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ..ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ-

ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΩΣ ΕΧΕΙ!

…Χ.Μ. φοιτήτρια Δημοσίων Σχέσων και Επικοινωνίας, Καστορια

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ