: Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων, άλλες δέκα καταγγελίες αναμένεται να προστεθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μετά  τις δεκάδες καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης σε φοιτήτριες από πανεπιστημιακούς που βρίσκονται υπό διερεύνηση αυτές τις ημέρες στο έχει αναληφθεί και μια σημαντική πρωτοβουλία από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δήμητρα Κογκίδου, η οποία σε συνεργασία με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, πρόκειται να δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο, όπου υποθέσεις διακριτικής μεταχείρισης ή παρενοχλητικής συμπεριφοράς θα αντιμετωπίζονται και εσωτερικά με την υποβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται.

«Βασικό ζητούμενο μέσα από αυτή την ενέργεια είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής με βάση το θεσμικό πλαίσιο και απόλυτη θωράκιση που θα αντιμετωπίζει εντός του ιδρύματος παρόμοιες περιπτώσεις, μια ανεξάρτητη αρχή που θα βοηθά να ανοίξουν στόματα, σε έναν χώρο όπου δεν θα υπάρχει συγκάλυψη και ανεκτικότητα και που θα έχει τη δυνατότητα της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση απόδειξης ενοχής” αναφέρει μεταξύ άλλων η Δήμητρα Κογκίδου στο GRtimes.gr.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν πριν από τη μαρτυρία – καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, περίμενε ότι θα υπάρχουν τόσες καταγγελίες για περιστατικά εντός του πανεπιστημίου η κ. Κογκίδου σημείωσε πως “αυτά τα ζητήματα υπήρχαν και στο πανεπιστήμιο όπως υπάρχουν και μέσα σε οποιονδήποτε χώρο, για αυτό υπάρχει η ανάγκη να τεθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται αυτά τα άτομα που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους, για να μην νιώθουν ότι δεν έχουν που να μιλήσουν, για να μη νιώθουν μετέωρα, αλλά και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων, άλλες δέκα καταγγελίες αναμένεται να προστεθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, “όμως το θέμα δεν είναι να κοιτάμε τι γίνεται και πόσες υποθέσεις υπάρχουν και μετά να τα ξεχνάμε. Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μπει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να συντονισμένα να υπάρχουν οι καταγγελίες, να προστατεύονται τα άτομα και οι μάρτυρες και να επιβάλλονται οι κυρώσεις για να μη νιώθει κανείς ότι δεν υπάρχει τιμωρία των θυτών”.

Αναφορικά με το τι μπορεί να φοβίζει ένα θύμα να καταγγείλει άμεσα παρενοχλητική συμπεριφορά η κ. Κογκίδου έφερε ως παράδειγμα την μαρτυρία της Σ. Μπεκατώρου, σημειώνοντας ότι “η αθλήτρια δεν μίλησε τόσα χρόνια γιατί φοβήθηκε ότι οι γονείς της θα τη σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα. Αυτό δείχνει και πως συμπεριφερόμαστε καμιά φορά απέναντι στα νεαρά παιδιά. Αντί να τα μαθαίνουμε ότι ο δράστης θα πρέπει να καταδικαστεί, τα μαθαίνουμε να προσέχουν. Τους ζητάμε να περιορίσουν την θηλυκότητά τους, να περιορίσουν τα όνειρά τους και με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε την ευθύνη στο θύμα. Είναι μέρος του προβλήματος αυτό. Γιατί έτσι ενοχοποιούμε το θύμα”.

Πηγή:GRtimes

Τι απαντά ο καθηγητής στις καταγγελίες

Ένας εκ των δύο καθηγητών που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση απάντησε για τις κατηγορίες εναντίον του, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

«Από χθες που το άκουσα, αισθάνομαι θλίψη και στεναχώρια. Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ… γιατί μετά από 44 χρόνια προσφοράς μου στο Πανεπιστήμιο, ένα παιδί – γιατί παιδί μου είναι κι αυτή- με αντιμετωπίζει με αυτή την εχθρότητα και αυτό το μίσος. Εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο, παρά να προσπαθήσω να τη βοηθήσω. Τι εννοεί σεξουαλική παρενόχληση; Της ζήτησα κάτι; Έκανα κάτι που την πρόσβαλε; Είπα κάτι που πρόσβαλε την προσωπικότητά της; Ή ότι δεν μπορούσε να περάσει το μάθημά μου; Κι αν είναι έτσι όπως τα λέει, θα μπορούσε να έκανε χρήση του νόμου και να ζητήσει να εξεταστεί από επιτροπή μετά την τρίτη φορά που κόπηκε στο μάθημα».

«Γιατί βγάζει τόση έχθρα από μέσα της μετά από τόσα χρόνια; Τι έκανα που να με φοβάται; Δράκος είμαι;».

«Αυτό με θίγει σε αφάνταστο βαθμό και δε θα ήθελα ποτέ να κυνηγήσω δικαστικά παιδιά μου – φοιτητές. Όμως πλέον είμαι υποχρεωμένος να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Το μόνο που παρακαλώ τον Θεό είναι να το ξανασκεφτεί» κατέληξε ο καθηγητής.

Καταγγελίες και για δεύτερο καθηγητή

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται και καταγγελίες για διδάσκοντα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες αφορούν στο διάστημα από το 2009 και μεταγενέστερα. Μάλιστα, η σχολή εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία προτείνει λύση για να αντιμετωπίζονται άμεσα ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.

Φοιτητές του ΑΠΘ από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλούν σε δράση μετά τις καταγγελίες

Αλληλεγγύη στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, στις αθλήτριες και στις φοιτήτριες των σχολών του ΑΠΘ που κατήγγειλαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εκφράζουν φοιτητές του ΑΠΘ που εκπροσωπούν στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

«Η ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι αυτονόητη», αναφέρουν οι φοιτητές στην ανακοίνωσή του και προσθέτουν: «Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις, η ψυχολογική και συναισθηματική βία που φτάνει ακόμα και στη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους που δουλεύουν, σπουδάζουν, ψυχαγωγούνται, ζουν οι γυναίκες δεν αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό».

Ζητούν, δε «να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις καταγγελίες των φοιτητριών», τη «χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών» και «ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς»

Η φοιτητική παράταξη καλεί σε σιωπηρή διαμαρτυρία με τίτλο «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών! ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΜΑΤΑ , ΜΙΑ ΦΩΝΗ» την Παρασκευή 22/1 στις 12.00 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.