Το ενδεχόμενο προσμέτρησης των του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ έχει φέρει στο προσκήνιο σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στις εξετάσεις.

Η ΟΙΕΛΕ, που εδώ και καιρό έχει αναδείξει τις παθογένειες του θεσμικού πλαισίου στα ιδιωτικά σχολεία, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.

Το ισοπεδωμένο εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και η έλλειψη ουσιαστικής εποπτείας προκαλούν εύλογους φόβους για φαινόμενα χειραγώγησης βαθμολογιών, με πιθανές επιπτώσεις στην αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απειλείται η ισοτιμία στις Πανελλήνιες; Στο στόχαστρο η προσμέτρηση βαθμών Λυκείου λόγω αδιαφάνειας στα ιδιωτικά σχολεία

Δείτε επίσης 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Σε κίνδυνο η ισότιμη πρόσβαση μαθητών στις Πανελλήνιες, αν ισχύσει προσμέτρηση βαθμών του Λυκείου, λόγω του ισοπεδωμένου εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες διακίνησης σεναρίων για αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Πέρα από την χρήση του παράλληλου απολυτηρίου (όπως το ΙΒ) για την εισαγωγή στο δημόσιο πανεπιστήμιο που η ΟΙΕΛΕ έχει αναδείξει με ένταση, ενημερώνοντας μάλιστα όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, γίνεται πλέον λόγος για την προσμέτρηση του βαθμού των τάξεων του Λυκείου στις Πανελλήνιες. Σύμφωνα με πληροφορίες της έγκυρης ιστοσελίδας , από το φθινόπωρο του 2023, επιτροπές εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών κατέθεσαν προτάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η συνεκτίμηση του βαθμού της Β’ Λυκείου. Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη διαβούλευση, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ακεραιότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Εμείς θα σχολιάσουμε πως αν πράγματι ανησυχεί το Υπουργείο για το αδιάβλητο, θα έπρεπε να θωρακίσει και τα ιδιωτικά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της από πρακτικές πιέσεων και αδιαφάνειας.

Όπως είναι γνωστό, πλέον από το 2020 στην ιδιωτική εκπαίδευση με την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως οι απολύσεις είναι απολύτως ελεύθερες, η τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών σε πολλά ιδιωτικά σχολεία είναι στην ημερήσια διάταξη και είναι εξαιρετικά πιθανή η αλλοίωση βαθμών και ενδοσχολικών εξετάσεων. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς και τις ισχυρές πιέσεις που ασκούν σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτικούς πολλοί γονείς, πιέσεις που θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, αν ο βαθμός του σχολείου μετρά για τις Πανελλήνιες! Το παρελθόν μας έχει δείξει ότι σε κάποια ιδιωτικά σχολεία και βαθμοί αλλοιώνονται και ενδοσχολικές εξετάσεις. Υπήρξαν, για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, σαφείς περιπτώσεις αλλοίωσης της Τράπεζας Θεμάτων σε ιδιωτικά σχολεία που έφτασαν μέχρι τη δικαιοσύνη.
Με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας των εκπαιδευτικών και αναιμικής κρατικής εποπτείας, είναι αδύνατον να υπάρξουν απολύτως διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, ιδίως δε εάν αυτές οδηγούν σε βαθμούς που θα μετρούν και για τις Πανελλήνιες. Θυμίζουμε ότι στην Πρωτοβουλία για την Παιδεία που ανέλαβε η ΟΙΕΛΕ με πάνω από 40 Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ένα από τα βασικά αιτήματα ήταν, για όσο διάστημα ισχύει το εργασιακό καθεστώς ανασφάλειας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, να υπάρχει ισχυρός δημόσιος έλεγχος στις εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων.

Επειδή το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, η ΟΙΕΛΕ θα προχωρήσει το φθινόπωρο σε ενημερώσεις γονέων και κομμάτων τόσο για το παράλληλο απολυτήριο όσο και για την προσμέτρηση του βαθμού των τάξεων του Λυκείου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής καταγωγής, δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Δείτε επίσης