Πραγματοποιήθηκαν και είναι όλοι ήδη στις θέσεις τους, ενώ ανακοινώθηκαν και . «Έχουμε δημιουργήσει ένα πεδίο τρίμηνων συμβάσεων για τους που θα αντικαθιστούν τους εκπαιδευτικούς χωρίς τεστ», είπε ο κ. Κόπτης.

Σχετικά με το ανέφερε: «Είμαστε πανέτοιμοι. Οι καθηγητές θα είναι στη θέση τους από 1η Σεπτεμβρίου. Τα βιβλία τακτοποιημένα, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμών στους καθηγητές έχει φτάσει περίπου το 80%. Είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά όλων των κλάδων της χώρας», ξεκαθάρισε ο γγ Α/βάθμιας, Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στο Radio North 98, «εχθές ολοκληρώθηκε η διαδικασία των διορισμών, δηλαδή όλοι οι διοριζόμενοι τοποθετήθηκαν στα σχολεία τους. Διορίσαμε 11.700 εκπαιδευτικούς φέτος και όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα και έγιναν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές μέσα στο καλοκαίρι».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενα κενά των εκπαιδευτικών, που δεν θα έχουν μαζί τους ούτε αρνητικό rapid test, ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, υπογράμμισε πως «έχουμε δημιουργήσει ένα δεύτερο πεδίο τρίμηνων συμβάσεων για τους αναπληρωτές. Για παράδειγμα, αν στις 14 Σεπτεμβρίου υπάρχει ένα κενό τριών θέσεων στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη ημέρα ακριβώς, οι θέσεις θα έχουν καλυφθεί από τους αναπληρωτές. Ακόμα και αυθημερόν θα μπορεί να γίνουν αντικαταστάσεις».
Δεν παρέλειψε όμως, να αναφερθεί και στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι αναπληρωτές: «Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν και μέχρι την Τρίτη, το αργότερο, θα ξέρουν και σε ποια σχολική μονάδα θα πάει ο καθένας.» και συνέχισε: «Η διαδικασία θα γίνει με ένα καινούριο σύστημα που δημιουργήσαμε φέτος.

Η καινοτομία του συστήματος αυτού, είναι ότι οι διευθυντές εκπαίδευσης θα μπαίνουν και θα δηλώνουν από αύριο, ποια σχολεία έχουν κενά και την επόμενη ημέρα, οι αναπληρωτές θα δηλώνουν τα σχολεία που επιθυμούν, κατά σειρά επιλογής. Ένας αλγόριθμος, εντελώς αξιοκρατικά και χωρίς να παρέμβει άνθρωπος, τους βγάζει αυτομάτως σε μια μέρα σε ποια σχολεία θα πάνε, ώστε 1η του μηνός να μπορούν να πάνε όλοι να είναι στις θέσεις τους, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου.»
Ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», τόνισε ότι χάρη στη σκληρή δουλειά που έγινε το καλοκαίρι, «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε σε λίγες μέρες στα σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε στην υποχρέωση των μαθητών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσεις να προσέρχονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ στο σχολείο 2 φορές την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα οι καθηγητές με εργαστηριακά τεστ επίσης 2 φορές την εβδομάδα. Σε ότι αφορά τους μαθητές το κόστος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος.

Συμπλήρωσε δε ότι κανένας μαθητής και κανένας εκπαιδευτικούς δε θα γίνεται δεκτός χωρίς αυτήν την προϋπόθεση και μάλιστα στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, μετά από 2 μέρες θα αντικαθίσταται από αναπληρωτή.

Ο κ. Κόπτσης, τόνισε κατηγορηματικά ότι στόχος είναι να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά, γιατί η διά ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από την τηλεκπαίδευση. Μάλιστα όπως είπε διερευνάται ο τρόπος με τον οποίον τα σχολεία θα παραμένουν ανοιχτά ακόμη και όταν βεβαιώνονται κρούσματα σε αυτά.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Κόπτσης είπε ότι ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά, περίπου στο 80%, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει μια καμπάνια, με στόχο το ποσοστό να φτάσει στο 100%.