: «Για να γίνονται τα μπορεί να πηγαίνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία», είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Τι είπε για τα σχολεία

Ο κ.Εξαδάκτυλος απέφυγε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ ή κατά της παράτασης στο κλείσιμο των , λέγοντας πως θα πρέπει να ακούσει και τις εισηγήσεις των παιδιάτρων προς την Επιτρολπή.

Αναφερόμενος στις οδηγίες για την , ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε πως «όποιος νοσεί από κορωνοϊό, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, μένει στο σπίτι του και απομονώνεται για πέντε ημέρες. Μετά, εφόσον δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του, τηρώντας όμως αυστηρά μέτρα προστασίας για άλλες πέντε ημέρες».

Όπως σημείωσε με νόημα ο κ. Εξαδάκτυλος, από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται οι υγειονομικοί, για να μην υπάρξει «έμφραγμα» στην λειτουργία των νοσοκομείων, προσθέτοντας πως λόγω της μεγάλης διασποράς, συζητείται ήδη να υπάρξουν εξαιρέσεις και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, προκειμένου να μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν και άλλοι κλάδοι.

Σχετικά με το (μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού), ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πως «ιατρικώς, το pcr χρειάζεται από τους ανεμβολίαστους, για να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης και αναστολή εμβολιασμού, όχι για να είναι καλυμμένοι έναντι της εργασίας τους. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της μη αναγνώρισης των rapid test από το σύστημα “Εργάνη”. Εκτός του ότι δεν χρειάζονται από όλους και είναι ακριβά, δεν είναι απεριόριστα τα pcr test, δεν “πέφτουν από τον ουρανό”».

Εν αναμονή της ανακοίνωσης για μείωση του πλαφόν για τα pcr test από 60 ευρώ σήμερα στα, σύμφωνα με πληροφορίες, 50 ευρώ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υποστήριξε πως «έχουμε μια διατίμηση στην Ελλάδα, στο επίπεδο των 60 ευρώ εδώ και πολλούς μήνες, που είναι και δίκαιο και έντιμο ποσό. Είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Η αγορά κινείται κάτω από αυτό το επίπεδο. Δεν πρέπει να μειωθεί άλλο το πλαφόν γιατί δεν θα έχουμε διαθέσιμες αυτές τις υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις».