«Παγώνουν» οι στο λόγω εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και σε άλλες υποδομές ευθύνης τους.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ , αν και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση ισχύει από τις αρχές του Ιουλίου, καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρετικά μικρή ανταπόκριση στις απαιτήσεις για την καταχώριση στοιχείων και υπευθύνων εγκαταστάσεων.

Οπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας συζητήθηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης ενεργειακών κρίσεων υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει άμεσα στο επόμενο βήμα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης κατανάλωσης κατά 10% το 2022 σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, εκτός απροόπτου αύριο, αυτή τη φορά όχι για την παροχή κινήτρων αλλά για τις κυρώσεις που θα απειλούν τους… σπάταλους.

Εγκυρες πηγές λένε στα «ΝΕΑ» ότι έχει αποφασιστεί πάγωμα των προσλήψεων στους δημόσιους φορείς οι οποίοι δεν θα δείχνουν ενδιαφέρον για τους προδιαγεγραμμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει τη σημασία της εξοικονόμησης σε όλον τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει τους φορείς να ενταχθούν στη σχετική πλατφόρμα ώστε ο ενεργειακά υπεύθυνος κάθε κτιρίου να προσκομίζει τα στοιχεία που αφορούν την ενεργειακή κατανάλωση. Εξάλλου το θέμα της συνολικής εξοικονόμησης ενέργειας τέθηκε και στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι δεν προγραμματίζονται υποχρεωτικά μέτρα για τα νοικοκυριά.

Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» μιλούν για τη διενέργεια καμπάνιας ενημέρωσης, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να κάνει πρώτη την αρχή και να παρέχει οδηγίες και συμβουλές στους καταναλωτές για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιστράτευση… των πάντων για την εξοικονόμηση ενέργειας και ως προς αυτή την κατεύθυνση αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας, από τους οποίους και ζήτησε την εκπόνηση σχεδίων περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιομηχανίες Τιτάν, Βιοχάλκο και Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Νοικοκυριά

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν και σενάρια στήριξης των νοικοκυριών. Κυβερνητικά στελέχη αποσυνδέουν το περιεχόμενο της συνάντησης ως προς το καλάθι των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν πως ούτως ή άλλως στις 25 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν οι νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Οκτώβριο. Από τον μήνα αυτόν κι έπειτα το πλέγμα των παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Στην εξίσωση μπαίνει επίσης και ο παράγοντας της θέρμανσης αλλά και των ενισχύσεων που θα δίνουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου.

Τέλος, στη σύσκεψη εξετάστηκε και το θέμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Πηγές σημειώνουν πως όσο είναι ανοιχτός ο αγωγός αερίου Turk Stream διασφαλίζεται ο εφοδιασμός των πολιτών και επιχειρήσεων.