Ένα δύσκολο και βαρύ χειμώνα φέρνει η ενεργειακή κρίση, με την ελληνική κυβέρνηση να επεξεργάζεται ένα νέο μοντέλο κατανάλωσης , που θα στηρίζεται σε παρεμβάσεις εθνικού χαρακτήρα αλλά και σε συμβουλές προς τους πολίτες.

Στο μοτίβο της εξοικονόμησης ενέργειας κινείται ολόκληρη η Ευρώπη, με τις χώρες της ΕΕ η μια μετά την άλλη να ανακοινώνουν ειδικά μέτρα, ενώ νεότερες αποφάσεις αναμένονται και από την Κομισιόν.

Σε αντίθεση με την Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα της ανεπάρκειας , όμως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και θα απαιτηθούν μεγάλα κονδύλια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που θα βρεθούν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι» και όλα τα μέτρα θα πρέπει να είναι «μετρημένα». Για την κυβέρνηση αποτελεί εξάλλου ένα μεγάλο στοίχημα η προστασία των πολιτών απέναντι στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται καθώς όπως όλα δείχνουν οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα (300 ευρώ ανά MWh) και δεν αποκλείεται να αυξηθούν.

Η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας όπως:

Επιβράβευση για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σύγκριση θα γίνεται με την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση και εάν οι καταναλωτές πετυχαίνουν τους στόχους θα λαμβάνουν και το αντίστοιχο «μπόνους».

Καμπάνια με συμβουλές για «έξυπνη κατανάλωση» στα ΜΜΕ πριν από το τέλος του φθινοπώρου για την ενημέρωση των πολιτών

Προτροπή στους πολίτες για αντικατάσταση θέρμανσης με φυσικό αέριο με άλλες πηγές ( όπως σύγχρονα κλιματιστικά οικονομικής κατανάλωσης) και χρηματοδότηση μέρους του κόστους.

Προτροπή στους πολίτες να επωφεληθούν των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Αύξηση της επιδότησης για όσους θα ζεσταθούν το χειμώνα με φυσικό αέριο. Η επιδότηση στα τιμολόγια δεν μπορεί να είναι σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά στα τιμολόγια του ρεύματος

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ευάλωτα νοικοκυριά ή και η διεύρυνση των δικαιούχων, ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων

Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι και το «κατέβασμα του διακόπτη» στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως (Υπουργεία, Σχολεία, Δικαστήρια, Βουλή, Περιφέρειες, Δήμοι κ.ά) όπου θα συνίσταται:

Αλλαγή λαμπτήρων σε LED (χαμηλή κατανάλωση – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)
Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας.

«Κόφτης» στα κλιματιστικά. Αυτό που προβλέπεται για τα κλιματιστικά είναι να μπει «κόφτης» στη θερμοκρασία. Έτσι το καλοκαίρι δεν πρέπει να είναι κάτω των 26-27 βαθμών και τον χειμώνα όχι πάνω από 19 βαθμούς. Παράλληλα, πολύ σημαντικό να γίνεται καλή συντήρηση στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.

Σύσταση σε εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα, ανά 2-3 ώρες 10λεπτα διαλείμματα με ανοιχτά παράθυρα, χωρίς κλιματισμό.Απενεργοποίηση ψύξης / θέρμανσης σε χώρους χωρίς εργαζόμενους Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας Μετά τις 10 μ.μ.: Σιντριβάνια, φώτα σε δρόμους και υπηρεσίες, Φώτα καλλωπισμού σε: μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Μείωση του φωτισμού των καταστημάτων μετά το πέρας της λειτουργίας τους (βιτρίνες, ταμπέλες). Στην αναμονή το κλιματιστικό (όταν δεν υπάρχουν πελάτες)

Σύσταση για τους Ιδιώτες

Ανοιχτή θέρμανση, κλειστά παράθυρα
Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων