ΝΕΑ δεδομένα στα πτυχία, των Ιδρυμάτων, που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο και των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα, μετά από σχετική συμφωνία, που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία αν σκεφτεί κανείς ότι το 35 με 40% των φοιτητών στα ιδιωτικά και κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου προέρχονται από την Ελλάδα, ενώ ο τίτλων σπουδών. Η αμοιβαία συμφωνία, υπογράφηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως και του υπουργού Παιδείας Κύπρου, Πρόδρομου Προδρόμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Η υπογραφή συμφωνίας θα επιτρέπει την ταχύτερη, πρακτικά σχεδόν αυτόματα, αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο και των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα. Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας και οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο ν΄ αναγνωρίζουν τα πτυχία των νέων χωρίς πλέον να υπάρχει τεράστιος χρόνος αναμονής και κατάθεσης δεκάδων δικαιολογητικών.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου «καταλήξαμε σε μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την ταχύτερη, πρακτικά σχεδόν αυτόματα, αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο και των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αναγνώριση Ιδρυμάτων υπήρχε μέσω των αντίστοιχων θεσμικών φορέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια Διακρατική Συμφωνία», και πρόσθεσε:

«Eδώ και σχεδόν δύο αιώνες, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια, με τη γρήγορη πανεπιστημιακή ανάπτυξη που έχουμε, και πολλοί Ελλαδίτες ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές στην Κύπρο, είτε στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση της αμοιβαιότητα είτε και σε άλλα πανεπιστήμια».

O υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι με τη συμφωνία αυτή «διευκολύνουμε τις πανεπιστημιακές ανταλλαγές, τη διακίνηση των φοιτητών και την ακαδημαϊκή αναγνώριση, με ένα τρόπο που θα συμβάλουμε στην περαιτέρω πανεπιστημιακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Την ώρα που στην εκπαίδευση έχουμε πρακτικά το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα, ερχόμαστε να δώσουμε ένα νέο αναβαθμό για τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα».