: Η κυβέρνηση το καλοκαίρι ψήφισε έναν νόμο, με τίτλο «Για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και τη στήριξη των εκπαιδευτικών, αναφέρει η Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης

Η ανακοίνωση

Επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσα από αυτή την επιστολή, συναισθανόμενοι την κοινή μας αγωνία για τη μόρφωση και την πρόοδο των παιδιών μας. Γιατί αυτός είναι ο κοινός μας στόχος: το καλύτερο για τα παιδιά σας, «για τα παιδιά μας»!

Η κυβέρνηση το καλοκαίρι ψήφισε έναν νόμο, με τίτλο «Για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και τη στήριξη των ». Και θα έλεγε κανείς ότι σαν τίτλος, μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Και εμάς τους εκπαιδευτικούς και εσάς τους γονείς και φυσικά τους ίδιους τους μαθητές.

Ποιος δε θέλει άλλωστε την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου;

Ποιος δε θέλει την πλήρη στήριξη των εκπαιδευτικών, ώστε να έχουν όλα τα μέσα για να δώσουν ό,τι καλύτερο στα παιδιά;

Αν κοιτάξουμε όμως καλύτερα μέσα στην καθημερινότητα, μέσα στα σχολεία και τις τάξεις, θα δούμε ότι ο τίτλος είναι πραγματικά παραπλανητικός.

Τα παιδιά μας στερήθηκαν τη ζωντανή εκπαίδευση για σχεδόν 1,5 χρόνο με αποτέλεσμα σοβαρά μορφωτικά ελλείμματα και μεγάλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Επιτακτική είναι η ανάγκη να παλέψουμε για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Μετά από δύο χρόνια πανδημία, είναι φανερό ότι δε θέλουν να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ για την προστασία της υγείας και της ζωής των παιδιών και του λαϊκών οικογενειών. Από την ατομική ευθύνη περάσαμε τώρα στους εκβιασμούς, εξαναγκάζοντας τους γονείς και εκπαιδευτικούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test. Για την ασφάλεια όλων απαιτούμε να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα μέχρι 15, να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας με μόνιμες προσλήψεις, να έχουμε δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να μην επιτρέψουμε τρίτο χρόνο τηλεκπαίδευσης, να μην αφήσουμε τα παιδιά εγκλωβισμένα στο σπίτι πίσω από οθόνες κι υπολογιστές.

Το ΥΠΑΙΘ όχι μόνο αδιαφορεί για την υγεία των μαθητών/τριών, αλλά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ψήφισε μια σειρά νόμους που απειλούν ανοιχτά το μέλλον τους. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής φέτος πέταξε  40.000 μαθητές/τριες έξω από τα Πανεπιστήμια. Πολλές οικογένειες έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας τεράστια ποσά εγγράφοντας τα παιδιά τους σε ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολλέγια. Από τη φετινή χρονιά σε όλες τις τάξεις του Λυκείου θα εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου που βάζουν νέες φραγμούς στα μορφωτικά δικαιώματα. Οι μαθητές της  ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου θα δίνουν εξετάσεις κι αυτοί σε πανεθνικό επίπεδο που θα ισχύσουν από φέτος. Σκοπός αυτών των εξετάσεων είναι η ταξινόμηση των παιδιών σε «επιτυχημένους» και «αποτυχημένους», αλλά και ο χαρακτηρισμός των σχολείων ανάλογα με τις επιδόσεις των μαθητών.

Με το νόμο  που ψήφισαν το καλοκαίρι η κυβέρνηση θέλει να ρίξει την ευθύνη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τις ελλείψεις των σχολείων και για ό,τι ανεπάρκεια ή πρόβλημα υπάρχει σε αυτό (έλλειψη προσωπικού, εργαστηρίων, αντισταθμιστικής διδασκαλίας, κ.ά.). Θέλουν ένα φτηνό σχολείο για τα παιδιά του λαού και μας προκαλούν όταν τα δικά τους τα στέλνουν στα ακριβά ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού. Με τον ίδιο νόμο καταργούν το βασικό βιβλίο σε κάθε μάθημα και εισάγουν  το πολλαπλό βιβλίο (που σταδιακά θα είναι μόνο ηλεκτρονικό) και την ανεστραμμένη μάθηση όπου η διδασκαλία γίνεται στο σπίτι (!!!) και η εμπέδωση στο σχολείο. Αντικαθιστούν μαθήματα που προσέφεραν στα παιδιά γενικές γνώσεις για τη φύση, την επιστήμη, την κοινωνία και τις τέχνες και  εισάγουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων που δεν παρέχουν γνώσεις παρά μόνο δεξιότητες.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ προωθούν μια βαθιά αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επιδιώκουν να διαμορφώσουν σχολεία πολλών ταχυτήτων. Να διαχωρίσουν δηλαδή τα σχολεία σε «καλά» και «κακά», με κριτήριο το κατά πόσο θα μπορούν από μόνα τους, «αυτόνομα» να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Σχολεία που θα μας μετατρέψουν και εμάς και εσάς τους γονείς σε επαίτες! Θα ζητιανεύουμε από χορηγούς και δωρεές τα αναγκαία για να μπορούν να λειτουργήσουν. Ή οι γονείς θα κληθείτε και πάλι να βάλετε το χέρι στην τσέπη, για να μην έρθουν τα χειρότερα!

Σχολεία δηλαδή που θα λειτουργούν με όρους επιχείρησης και για τις ανάγκες της αγοράς! Η κατηγοριοποίησή τους με «κακή αξιολόγηση» θα οδηγήσει σε  συγχωνεύσεις  και κλείσιμο σχολείων, όπως έγινε σε άλλες χώρες όπου έχει εφαρμοστεί.

Και το κυριότερο, επιδιώκουν να χτυπήσουν τα ίδια τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των μαθητών μας. Κάθε χρόνο πετσοκόβουν και ένα αντικείμενο που αφορά στη γενική μόρφωση. Έτσι λείπει ή έχει μειωθεί κατά πολύ από τα αναλυτικά προγράμματα η καλλιτεχνική παιδεία, οι κοινωνικές επιστήμες, η ποίηση και η λογοτεχνία, η διδασκαλία των φυσικών επιστημών σταθερά υποβαθμίζεται! Και μετά έχουν το θράσος να μας λένε ότι νοιάζονται για την καλλιέργεια κριτικής σκέψης στα παιδιά!

Αγαπητοί γονείς,

Υπάρχει η ανάγκη να βρεθούμε σε κοινό αγώνα! Ενάντια στο σχολείο που θέλουν να φτιάξουν, του ανταγωνισμού, της ημιμάθειας και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας. Το δικό μας όραμα είναι ένα σχολείο που χωράει όλα τα παιδιά, δωρεάν, με ολοκληρωμένους κύκλους σπουδών ώστε να κατανοούν την πολύπλοκη πραγματικότητα γύρω τους και να προετοιμάζονται κατάλληλα γι’ αυτή, ένα σχολείο με προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ένα σχολείο που ενισχύει τις τέχνες και τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που δε θα διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με τις οικονομικές-κοινωνικές δυνατότητες της οικογένειάς τους, το χρώμα ή τη φυλή! Θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση σε όλους και όχι σε λίγους και εκλεκτούς! Για ένα σχολείο πραγματικά ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, που θα αναπτύσσει το σύνολο των δυνατοτήτων του κάθε μαθητή. Για το σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, μακριά και έξω από την αντιδραστική αντίληψη ότι υπάρχουν παιδιά «που δεν παίρνουν τα γράμματα»!

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών και η μαζική συμμετοχή ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με αυταρχισμό, καταστολή και συκοφαντίες της κυβέρνησης, αλλά και με παραπομπή στα δικαστήρια.

Σας καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί:

Για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, μέχρι 15 μαθητές/τριες, με καθαριότητα και τεστ.

Για να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η τράπεζα θεμάτων και οι εξετάσεις στην ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου

Για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, ενάντια στο σχολείο επιχείρηση, την κατηγοριοποίηση και τον ανταγωνισμό.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαίδευση.

Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των σχολείων. Αύξηση των δαπανών.

Να μην επιτρέψουμε να εγκαταλείψει ούτε ένα παιδί τα όνειρά του.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο, δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά