7000 αναπληρωτές μειωμένου κατα βάση ωραρίου αναμένεται να απασχοληθούν στα προγράμματα , πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας. Με απόφαση που εκδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου τα εν λόγω προγράμματα

εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. Ο έλεγχος στα προγράμματα αυτά θα είναι αυστηρός. Δεν θα λειτουργούν σε κάθε σχολείο άλλα θα δημιουργηθούν κέντρα ενισχυτιικής διδασκαλίας για να μειωθούν και οι λειτουργικές δαπάνες. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται απο τις 4 έως και τις 7. Δηλαδή θα είναι διάρκειας 4 ωρών καθε μέρα και θα πραγματοποιείται 4 φορές την εβδομάδα. Ο μισθός θα είναι μειωμένος. Αν σκεφτούμε ότιτο προηγούμενο έτος ένας αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου έπαιρνε τα 15/21 του μισθού, ήτοι 630 περίπου ευρώ έαν το ωράριο αυξηθεί θα λαμβάνει τα 15/23 ή 24 οπότε μιλάμε για ένα μισθό της τάξης των 550 ευρώ. Επίσης απο τη στιγμή που το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται 4 φορές την εβδομάδα όσοι απασχολούνται θα συμπληρώνουν 16 ένσημα. Άρα ξεχνάνε το επίδομα ανεργίας.

Οι ειδικότητες που θα κερδίσουν από αυτό το πρόγραμμα είναι κυρίως οι φιλόλογοι και οι μαθηματικοί αφού θα έχουν και τη μερίδα του λέοντος στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Απο εκεί και πέρα καθηγητές αγγλικών, φυσικοί, χημικοί θα έχουν κάποιες προσλήψεις. Εικάζουμε ότι περίπου 1200 φιλόλογοι και άλλοι τόσοι μαθηματικοί θα απασχοληθούν.

Ένα μεγάλο αρνητικό του προγράμματος είναι ότι προβλέπεται μείωση των ωρών σε περίπτωση που κάποιοι μαθητές σταματήσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα. Έτσι μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να ξεκινήσει με 15 ώρες και στην πορεία να βρεθεί με 10 ώρες και φυσικά να μειωθούν οι απολαβές του και τα ένσημα.

Οπότε συνοψίζουμε:

Στα +

Θα χρειαστούν 7000 αναπληρωτές στα 3 χρόνια προγράμματος. Φέτος θα απασχοληθούν λίγοι αφού ξεκινά αργά το πρόγραμμα. Άρα σχεδόν 6500 θα κατανεμηθούν στα έτη 2013-2014 και 2014-2015. Περίπου 3200 το έτος.

Στα +

  1. Φιλόλογοι, μαθηματικοί θα δούν χιλιάδες προσλήψεις. Θα ακολουθήσουν φυσικοί, αγγλικών, χημικοί

Στα –

  1. Μισθός 550 ευρώ που μπορεί να μειωθεί
  2. 16 ένσημα την εβδομάδα άρα δεν θα εξασφαλίζει κάποιος επίδομα ανεργίας!!!
  3. Μπορεί κάποιος να προσληψθεί και για 6 ώρες αφού οι ΑΜΩ ξεκινούν απο 6 ώρες
  4. Αν μαθητές σταματήσουν θα χάνει ώρες και χρήματα ο εκπαιδευτικός
  5. Αν κάποιος προσληφθεί σε πρόγραμμα ως αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου δεν θα μπορεί να καλύψει ώρες σε πρωινό ωράριο καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται απο το ΕΣΠΑ (θυμηθείτε τι γίνεται στα ΖΕΠ).
  6. Αν κάποιος προσληφθεί ως αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου δύσκολα θα αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή πλήρους ωραρίου.

Ζυγίστε τα θετικά και αρνητικά και μετά λοιπόν αποφασίστε. Σίγουρα σε μια χρονιά που οι πιστώσεις θα μειωθούν δραστικά είναι μια όαση… αλλα αναρωτιόμαστε μήπως είναι οφθαλμαπάτη;

Καλόγηρος Βασίλειος

Εκπαιδευτικός – ερευνητής, Med

Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ

paideia-ergasia.gr