1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Του Αιρετού Κορδή Νεκτάριου Εκπρόσωπου των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων στο ΑΠΥΣΔΕ Αττικής

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το φθινόπωρο που διανύουμε δείχνει να είναι η πιο καταστροφική περίοδος των μνημονιακών χρόνων, με κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφού η συγκυβέρνηση και η τρόικα προωθούν νέα καταστροφικά μέτρα, στο πλαίσιο της βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης επιδρομής.Η τρόικα και η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δίνουν τα ρέστα τους για να προλάβουν να «ολοκληρώσουν» όλο το σχέδιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, στη μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης, στην πλήρη ανατροπή του εργατικού δικαίου και στη συρρίκνωση – έως του σημείου της εξαφάνισης – των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η πολιτική τους διαλύει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές δομές και υποδομές, απειλεί την ίδια τη Δημοκρατία!. Η Παιδεία, η Υγεία, οι κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, το νερό, το φως, οι κοινωνικές παροχές, οι μεταφορές, όλα παραδίδονται στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι και γίνονται απροσπέλαστες από τα λαϊκά στρώματα. Με τον εκβιασμό κάθε φορά της επόμενης δόσης, «υφαίνεται» και πάλι το γαϊτανάκι των απειλών για να δικαιολογήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα στα πλαίσια των καταστροφικών αναδιαρθρώσεων που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση και τον καπιταλισμό στην ανασυγκρότησή του.

Στην εκπαίδευση είχαμε μέσα στο καλοκαίρι:

ü Την εξαφάνιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το κλείσιμο και η συρρίκνωση των σχολείων σε όλη τη χώρα και οι διαθεσιμότητες- απολύσεις 2200 εκπαιδευτικών υποβαθμίζουν το επίπεδο εκπαίδευσης και μετατρέπουν την εκπαίδευση σε προνόμιο των «ολίγων». Έτσι παραδίδεται ως προς τους σκοπούς και το περιεχόμενό της στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς.

ü Τις υποχρεωτικές μετατάξεις, που βαφτίστηκαν εθελοντικές, όταν 6000 εκπαιδευτικοί χαρακτηρίστηκαν «πλεονάζον προσωπικό» και κλήθηκαν να αποφασίσουν με «το πιστόλι στον κρόταφο». Μετατάξεις που έγιναν με τρόπο παράνομο και διαδικασία διάτρητη αφού παρακάμφθηκαν τελείως τα υπηρεσιακά συμβούλια, δεν ανακοινώθηκαν τα μόρια των μεταταχθέντων και το ΠΥΣΔΕ προέλευσης! Τελικά πραγματοποιήθηκαν 3495 μετατάξεις, ενώ παραμένουν ακόμα 1105 θέσεις κενές! Στη συνέχεια θέλουν να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές μεταθέσεις και σε περιοχές εκτός περιφερειών, επιλογή που θα διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και τις οικογενειακές συνθήκες ζωής των εκπαιδευτικών! Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ ήταν ελάχιστες και σε πρώτη φάση δεν περιλαμβάνουν τους κλάδους ΠΕ01,05,06,07,08,16,11,19,20!!!

ü Το νομοσχέδιο για το “νέο Λύκειο” που ψηφίζεται στις 10 Σεπτέμβρη αποψιλώνει το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου, σκληραίνει τους όρους προαγωγής και απόλυσης των μαθητών αφού οι μαθητές θα εξετάζονται με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε 39 μαθήματα στις τρεις τάξεις του Λυκείου για να πάρουν απολυτήριο! Από το νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι, μετά την υποχρεωτική γυμνασιακή εκπαίδευση, θέλουν να κατευθύνουν χιλιάδες μαθητές σε άτυπες μορφές κατάρτισης-μαθητείας (απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας), που λειτουργούν έξω από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα! Χαρακτηριστικό της πρόθεσης αυτής είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο καταργεί όλες τις ΕΠΑΣ (περίπου 102). Αυτό το ανταγωνιστικό και βαθμοθηρικό σχολείο στην πράξη θα μειώσει τον αριθμό των μαθητών στη Λυκειακή βαθμίδα με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην «έξωση» ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ü Όλα αυτά αποτελούν εργασιακό εφιάλτη για τους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Ουδείς εκπαιδευτικός μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα έχει τάξη για να διδάξει. Το αναλυτικό και το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας ως εργαλείο για την επαγγελματική αχρήστευση εκπαιδευτικών. Η διαδικασία είναι απλή: καταργούνται μαθήματα όχι με παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για τη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια την απόλυση των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Τελευταία εξέλιξη οι τροποποιήσεις στις αναθέσεις μαθημάτων που πλήττει ιδιαίτερα τους καθηγητές ξένων γλωσσών! Και ο πλέον δύσπιστος καταλαβαίνει ότι κανένας από δω και πέρα δεν είναι σίγουρος για τη δουλειά του. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν γυρίσει 200 χρόνια πίσω. Οφείλουμε να υπερασπισθούμε αυτά που προηγούμενες γενιές κέρδισαν με αίμα. Δεν υπάρχει καμία «ατομική» ή συντεχνιακή σωτηρία, συνεπώς ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι ο αγώνας μας μέχρι τη νίκη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση η μόνη λύση είναι ο ενωτικός, ενιαίος και ανυποχώρητος μαζικός αγώνας για να μην συνεχιστεί η καταστροφή για να ανατραπεί αυτή η πολιτική!

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας όλο το επόμενο κρίσιμο διάστημα για να υπερασπιστούμε το Δημόσιο Σχολείο και το δικαίωμά μας στην εργασία.

ü Με τη δημιουργία σε κάθε περιοχή ενιαίου-αγωνιστικού μετώπου με γονείς, μαθητές, δασκάλους και σωματεία εργαζομένων

ü με διαρκείς κινητοποιήσεις (απεργίες, , συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πολύμορφες ακτιβίστικες ενέργειες μαζί με τους συναδέλφους των άλλων υπουργείων που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα / απόλυση, με την αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τους ανέργους, τη νεολαία

ü με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα και την προσπάθεια ευρύτερου συντονισμού και συγκλίσεων για ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής

ü με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα

ü με την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα μέσα από Απεργιακές Επιτροπές και τη στήριξη των συναδέλφων/ισσων με Απεργιακό Ταμείο Αλληλεγγύης

Ο Σεπτέμβρης των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και των νέων αντεργατικών μέτρων μπορεί να μετατραπεί στην Άνοιξη των αγώνων με στόχο την ανατροπή!

Κορδής Νεκτάριος

Αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Αττικής

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ