Η ίδια η εκπαίδευση οφείλει να ενσωματώσει μέσα της αλλαγές

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 🕔10/04/2019 - 11:23 | Author: Newsroom Ipaidia

Η αλλαγή δεν είναι κάτι ξένο, έξω από εμάς; η αλλαγή βρίσκεται μέσα στη φύση του ίδιου του ανθρώπου και τον καλεί να μετασχηματίσει μία υπάρχουσα κατάσταση ώστε και εκείνη να γίνει καλύτερη.

Μαρία Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφος

Η ίδια η εκπαίδευση οφείλει να ενσωματώσει μέσα της αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο την ίδια όσο και τους μαθητές να διευρύνουν την αντίληψή τους για τη γνώση και να την αποστραγγίσουν από το καθαρό υπάρχουν βαθμοθηρικό- εξετασιοκεντρικό σύστημα.

Θεωρώ πως η προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπαιδείας, της μεγαλύτερης οικονομικής αιμορραγίας για το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα με το να ωθήσουμε τους ίδιους τους καθηγητές να είναι πιο αποδοτικοί και ακριβείς στον τρόπο διδασκαλίας, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα.

Θεωρώ πως αν το εκπαιδευτικό μας σύστημα ενίσχυε περισσότερο την αγάπη των μαθητών για τη γνώση με δραστηριότητες και εμπιστευόμενο περισσότερο τη φαντασία και την έμφυτη περιέργεια του παιδιού και του εφήβου, αυτό θα ζύμωνε με ανθρώπους με ελεύθερο πνεύμα και κριτική σκέψη. Δεν μπορείς να απαιτείς από έναν άνθρωπο να είναι ώριμος, όταν ακόμα και στην εισαγωγή για το Πανεπιστήμιο του ζητάς να απομνημονεύσει σελίδες βιβλίων, εξαναγκάζοντας το μαθητή να επιστρέψει στη γνωστική διαδικασία που είχε μέχρι τα τέσσερα έτη.

Αν δινόταν περισσότερη έμφαση στην ικανότητα του εκάστοτε παιδιού και εκείνο δεν πιεζόταν υποχρεωτικά να ακολουθήσει έναν ή δύο δρόμους, τότε θα δίναμε λύσεις και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας (διότι δε θα υπήρχαν εκατομμύρια να ασκούν ένα επάγγελμα και κάποιο άλλο να υποβιβάζεται, θα είχαμε πολλούς ανθρώπους με διάφορες επαγγελματικές ταυτότητες).

Αν ωθούσαμε ένα παιδί να αγαπήσει την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, τον αρχαίο ελληνικό πλούτο και φιλοσοφία που ανύψωσε την ανθρωπότητα, θα διαμορφώναμε ανθρώπους με γνώση αληθινή και στέρεα της Ιστορίας και του παρελθόντος. Εμείς θέλουμε τα παιδιά να ‘’περνάνε την τάξη μόνο’’ και να γράφουν άριστα στους ελέγχους.

Η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Να γίνει πιο ανοιχτή, να προσεγγίσει την παιδεία και την ψυχή του νέου ανθρώπου που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.



 • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !







  • ideascentral

   europalso

  Enter your email address: