Πώς να αναγνωρίσετε ένα μίνι εγκεφαλικό

ΥΓΕΙΑ 🕔16/04/2015 - 12:57 | Author: Newsroom Ipaidia
Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου λέγεται ισχαιμικός και προκαλείται όταν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει μία αρτηρία με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ποσότητα αίματος και οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο.
Αυτό συμβαίνει λόγω της στένωσης των αρτηριών αλλά μερικές φορές ένας θρόμβος αίματος θα σχηματιστεί κάπου αλλού στο σώμα κάτι που θα οδηγηθεί στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια στις αρτηρίες κοντά στον εγκέφαλο.

Ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί με παρόμοια συμπτώματα όπως το ξαφνικό μούδιασμα, εξασθένιση της όρασης, διανοητική σύγχυση τα οποία όμως εξαφανίζονται μέσα σε μερικά λεπτά έως και 24 ώρες.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να δουν το γιατρό τους επειγόντως ώστε να τους συμβουλέψει για το πώς να μειώσουν τον κίνδυνο. Θα ήταν συνετό ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο να ληφθεί ως μία προειδοποίηση για προφύλαξη.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα εγκεφαλικό

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος, πάσχει κάπου από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στον κόσμο. Κάθε 3 με 4 λεπτά κάποιος πεθαίνει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά αν μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημάδια προειδοποίησης νωρίς και καλέσουμε το Ε.Κ.Α.Β, τότε θα μπορούσαμε να σώσουμε μια ζωή ή να προλάβουμε ακόμα και μία μακροχρόνια αναπηρία.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο επειδή διακόπτει την παροχή αίματος που παρέχει οξυγόνο στα κύτταρα του εγκεφάλου. Χωρίς οξυγόνο τα κύτταρα του εγκεφάλου καταστρέφονται και αρχίζουν να πεθαίνουν. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα γρήγορα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά.

Για να σας βοηθήσουμε να θυμάστε πώς για να αναγνωρίσετε τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ακρώνυμο F.A.S.T.

F – Facial Drooping – Γέρνει το πρόσωπο

Αναζητήστε μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος που γέρνει. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.

A – Arm Weakness – Αδυναμία Χεριών

Είναι ένα χέρι μουδιασμένο ή αδύναμο; Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια. Μήπως ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω;

S – Speech Difficulty – Δυσκολία Ομιλίας

Είναι η ομιλία μπερδεμένη; Είναι δύσκολο ο ασθενής να μιλήσει ή να γίνει κατανοητός; Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση.

T – Time to call – Καλέστε το Ε.Κ.Α.Β.

Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μη καθυστερήστε, καλέστε το 166 για το ασθενοφόρο. Ακόμη και αν τα συμπτώματα περάσουν, καλέστε το ασθενοφόρο.

FAST – Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να πάρετε την επαγγελματική βοήθεια τόσο καλύτερα.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το μέρος του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί.

Οι λειτουργίες των διαφόρων τμημάτων του σώματος ελέγχονται από διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Σύγχυση και έντονοι πονοκέφαλοι μπορεί να συμβούν ή ακόμα και απώλεια της συνείδησης σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί συχνά να βελτιωθούν μετά από μερικές εβδομάδες, όταν το πρήξιμο γύρω από το κατεστραμμένο τμήμα του εγκεφάλου υποχωρήσει.

Τα συμπτώματα μπορεί σταδιακά να υποχωρήσουν με την αποκατάσταση και τη θεραπεία, αλλά μερικοί άνθρωποι μένουν με ένα βαθμό ανικανότητας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η οποία εξαρτάται από την έκταση της βλάβης του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Loading...


  • europalso   ideascentral