Πλάνο δημιουργίας 100.000-150.000 νέων θέσεων εργασίας ανά έτος παρουσίασε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών.

Το πλάνο αυτό αφορά την τριετία 2018-2020 και προβλέπει συνολικά τη δημιουργία 300.000 έως 450.000 νέων θέσεων εργασίας. Όπως εξήγησε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, από το 2018 θα μπορούν να δημιουργούνται από 50.000-75.000 θέσεις εργασίας μέσα από νέα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης (σ.σ. στους δήμους και στο ευρύτερο Δημόσιο). Επίσης 50.000 – 75.000 θέσεις απασχόλησης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ανά έτος για ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι από 22-29 ετών, με υψηλά προσόντα, αλλά και άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων προγραμμάτων απασχόλησης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εξετάζεται πρόταση για χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ αναζητούνται άλλοι πόροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το κονδύλια τα οποία απαιτούνται για την υλοποίηση του προαναφερθέντος πλάνου προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ για την τριετία 2018-2020. Τα κονδύλια αυτά μπορούν ως επί των πλείστον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εξευρεθούν ως δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ή άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, ESM). Αυτό σημαίνει πως η λήψη ενός τέτοιοι δανείου θα επηρεάσει την εξέλιξη του ελληνικού δημοσίου χρέους και συνεπώς η υλοποίηση του εν λόγω πλάνου απασχόλησης ανέργων αποτελεί αντικείμενο συναπόφασης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των ανωτάτων κλιμακίων.

Politico: Η Ελλάδα προσεγγίζει την Παγκόσμια Τράπεζα για “ρευστό”

Το πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας θα μπορούσε σύντομα να γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, αφού η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να ζητήσει ένα άγνωστο ποσό για “οικονομική βοήθεια” από την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν το αίτημα γίνει δεκτό, αυτό θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερο χρέος, σε μια εποχή που η κυβέρνηση συνεχίζει να μάχεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρέχοντος πακέτου διάσωσης. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Παρ ‘όλα αυτά, όπως γράφει το Politico, η υπερχρεωμένη ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει περισσότερα δάνεια, αυτή τη φορά από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ειδικεύεται στην παροχή κεφαλαίων σε φτωχές χώρες και στις αναδυόμενες οικονομίες.

“Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που περιλαμβάνουν: τη μακροχρόνια ανεργία, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία” είπε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικαλείται το Politico. “Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη χορήγηση δανείων θα υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας”.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορικά με το πόσα χρήματα ζήτησε η Ελλάδα.

“Προκαταρκτικές συνομιλίες έλαβαν χώρα πράγματι με [την Παγκόσμια Τράπεζα], αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάποιο επίσημο αίτημα”, είπε από την πλευρά της κυβερνητική πηγή στην Αθήνα που επικαλείται το Politico.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ