Μία νέα επιστημονική έρευνα ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι που λίγο-πολύ όλοι οι γονείς γνωρίζουν εμπειρικά: όσο πιο δραστήριο είναι ένα παιδί στη διάρκεια της ημέρας τόσο πιο γρήγορα θα κοιμηθεί το βράδυ.

Για κάθε ώρα που περνάει καθισμένο ένα παιδί- διαπίστωσαν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης και στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ επιστρατεύοντας για τις έρευνές τους 519 επτάχρονα παιδιά – χρειάζεται τρία λεπτά περισσότερα προκειμένου να αποκοιμηθεί.

Το ενδιαφέρον όμως είναι πως ό,τι κάνει το παιδί την ώρα που κάθεται – αν διαβάζει ένα βιβλίο ή βλέπει τηλεόραση ή παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια- δεν παίζει κανέναν ρόλο. Με λίγα λόγια, σε ό,τι αφορά τον ύπνο, η τηλεόραση δεν κάνει περισσότερο κακό από το ήσυχο διάβασμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πως όσα παιδιά κοιμούνται πιο εύκολα και γρήγορα, κοιμούνται και περισσότερο. Όπως επισημαίνουν, «η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά όχι μόνο για την καλή φυσική τους κατάσταση, την καρδιαγγειακή υγεία και τον έλεγχο του βάρους, αλλά και για τον ύπνο».

Όμως, προσοχή, οι ειδικοί δεν συνιστούν αυξημένη σωματική δραστηριότητα λίγο πριν από τον ύπνο: την ώρα εκείνη το παιδί πρέπει να χαλαρώσει ιδανικά με ένα χλιαρό μπάνιο μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών και ένα παραμύθι στο κρεβάτι.