Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης και υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών.

Οι δίαιτες αυτές μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τα νεφρά οδηγώντας στη δημιουργία λίθων.

Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν τη συγκέντρωση του κιτρικού άλατος στα ούρα που εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων και κατ’ επέκταση τη δημιουργία λίθων. Επίσης, μειώνουν το pH των ούρων και αυξάνουν τα επίπεδα του ασβεστίου στα ούρα.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων κάνει πιο πιθανή τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό.

Ισπανοί επιστήμονες έκαναν έρευνα σε ποντίκια που τα τάιζαν κατά 45% με πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα τάιζαν μία άλλη ομάδα με φυσιολογική δίαιτα. Το πείραμα κράτησε 12 εβδομάδες, διάστημα που ισοδυναμεί με 9 χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν την πρωτεϊνική δίαιτα έχασαν το 10% του βάρους τους. Παρ’ όλα αυτά δεν μειώθηκε καθόλου η χοληστερίνη του ούτε και τα ποσοστά λίπους στο αίμα τους. Επίσης, αυτά τα ποντίκια είχαν κατά 88% χαμηλότερα επίπεδα κιτρικού άλατος στα ούρα και τα ούρα τους ήταν κατά 15% πιο όξινα. Όλα αυτά δείχνουν ότι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν πέτρες στα νεφρά.

Από τις πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες είναι η Duκan, την οποί ακολουθούν φανατικά και πολλοί διάσημοι, μεταξύ των οποίων η Jennifer Lopez και η Kate Middleton.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους που ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες να παρακολουθούν στενά την υγεία τους για τέτοια προβλήματα.

Επίσης, θεωρούν ότι αν τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο. Έχει βρεθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες πιθανώς χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ