Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών. Με αφορμή την ημέρα αυτή, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμια κλίμακα ώστε οι γυναίκες να ενημερώνονται επαρκώς και αξιόπιστα για αυτή τη μορφή καρκίνου.
Σύμφωνα με το βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Target Ovarian Cancer, αποστολή του οποίου είναι η πληρέστερη πληροφόρηση σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών, οι δείκτες επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι χαμηλότεροι από οποιαδήποτε άλλη μορφή γυναικολογικού καρκίνου, κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με τα συμπτώματά του αλλά και λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης.

Εκτιμάται ότι σχεδόν 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο των ωοθηκών σε ετήσια βάση, ενώ 140.000 χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω αυτής της μορφής καρκίνου.

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συχνά συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων, σχεδόν ακίνδυνων, παθήσεων όπως οι διαταραχές της γαστρεντερικής λειτουργίας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση προκύπτει αρκετά αργά, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.

Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου, τις ενδείξεις και τα συμπτώματα της νόσου, οι γυναίκες μπορούν να προστατεύσουν την υγεία τους.
Η συχνότητα και ο συνδυασμός των συμπτωμάτων βοηθούν τους γιατρούς να διαχωρίσουν τον καρκίνο των ωοθηκών από άλλες παθήσεις. Εάν μια γυναίκα αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της για περαιτέρω αξιολόγηση:
– πρήξιμο στην κοιλιά, επίμονο φούσκωμα – όχι φούσκωμα που εμφανίζεται και υποχωρεί ανά διαστήματα
– αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση μικρού γεύματος
– πόνος στην κοιλιά ή την περιοχή της πυέλου (στη λεκάνη)
– συχνοουρία ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση
Άλλα συνήθη συνοδά συμπτώματα είναι οι αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία, η μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, η κόπωση και η ανεξήγητη απώλεια βάρους ή η ανεξήγητη αύξηση του συσσωρευμένου λίπους (κυρίως στην κοιλιά).
Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου (κυρίως μαστού ή ωοθηκών) και η ηλικία.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ