Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μπαίνει στο στόχαστρο της διατροφικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο υπουργείο παρουσία του Παναγιώτη Κουρουμπλή καθορίστηκαν οι τρεις κεντρικοί άξονες του διατροφικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πρώτον η δημιουργία και κατόπιν αξιολόγηση της υπάρχουσας βάσης δεδομένων που αφορούν στα επίπεδα διατροφικής κατάστασης και της υγείας του γενικού πληθυσμού της χώρας, όπως και των ειδικών ομάδων (παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, ευπαθείς κατηγορίες).

Η Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε ότι δυστυχώς η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ελλιπή στοιχεία για διάφορα πεδία, χωρίς αντιπροσωπευτικά δείγματα εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ελλιπείς βάσεις δεδομένων για τη διατροφή ηλικιωμένων ή μητέρων που θηλάζουν.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής των Ελλήνων, ενηλίκων και παιδιών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και ένα βασικό αίτιο είναι η πληθώρα τροφών με κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και μεγάλη ποσότητα αλατιού. Με συντονισμένες κατευθύνσεις και με τη συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στον έλεγχο τροφίμων όπως ο ΕΦΕΤ, θα γίνουν μελέτες και εν συνεχεία θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να τεθούν αυστηρότερα όρια.

Επιπροσθέτως, προτάθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι αξιολόγησης στα κυλικεία των σχολείων, της μαζικής εστίασης και των χώρων άσκησης, ενώ ουσιαστικό όχημα στην υλοποίηση των παραπάνω προσπαθειών, θα αποτελέσει η θεσμοθέτηση ενός νέου συντονιστικού φορέα ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση και την πολιτική διοίκηση.

Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου προτάθηκε στον υπουργό Υγείας να καταβληθούν προσπάθειες για τη σύσταση Διατροφικού Παρατηρητηρίου.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας . Για την καλύτερη επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου εντάσσονται ενισχυμένες δράσεις, όπως τα ενημερωτικά σεμινάρια δασκάλων ώστε να μπορούν να «τρέχουν» προγράμματα διατροφικής αγωγής, ενδελεχής και οργανωμένη ενημέρωση των γονέων, προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι των παιδιών, διανομή φρούτων στα σχολεία και συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήδη, υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού.