Η Νότιος Κορέα ανέφερε την Κυριακή ακόμα 14 κρούσματα του Μεσανατολικού Αναπνευστικού Συνδρόμου, αυξάνοντας το σύνολο στα 64 περιστατικά, και ανακοίνωσε ότι ένα πέμπτο άτομο που είχε μολυνθεί από τον ιό υπέκυψε στο νοσοκομείο.
Η επιδημία MERS στη Νότιο Κορέα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως σήμερα εκτός της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας φόβο και αμφιβολίες για το χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Ο ασθενής που πέθανε, αναφέρει το Reuters, ήταν ένας 75χρονος που νοσηλεύτηκε στο ίδιο νοσοκομείο της Σεούλ όπου πιστεύεται ότι μολύνθηκαν συνολικά 17 άτομα, ανάμεσά τους και δύο μέλη του προσωπικού.

Από τα 14 νέα κρούσματα, τα δέκα καταγράφηκαν στο ίδιο νοσοκομείο.

Η επιδημία ξεκίνησε από έναν άνδρα που επέστρεψε από επαγγελματικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή. Η διάγνωσή του έγινε στις 20 Μαΐου, εννέα μέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων και έπειτα από επισκέψεις σε αρκετά νοσοκομεία.

Το MERS αναγνωρίστηκε το 2012. Προκαλεί σοβαρή πνευμονία και οφείλεται σε ιό της ίδιας οικογένειας με το SARS, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Έχει όμως πολύ υψηλότερη θνησιμότητα, αφού σκοτώνει το 38% των ασθενών σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κοροναϊός του MERS μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχει όμως ανησυχία ότι μπορεί να μεταλλαχθεί και να εξαπλωθεί ταχύτατα, όπως συνέβη με τον ιό του SARS που σκότωσε γύρω στα 800 άτομα στην επιδημία του 2002-03.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνουν τα 1.208, συμπεριλαμβανομένων 444 θανάτων. Η συντριπτική πλειονότητα αφορά χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο ιός εκτιμάται ότι προήλθε από τις καμήλες.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ