Τον λεπτομερή γενετικό χάρτη του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη δημιούργησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, χαρακτηρίζοντάς τον «Στήλη της Ροζέττας» για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν εννέα στους 10 πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη φέρουν γενετικές μεταλλαγές οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στόχους της θεραπείας.

Για κάποιες από τις μεταλλαγές αυτές υπάρχουν ήδη εγκεκριμένα ή πειραματικά φάρμακα, ενώ άλλες είναι εντελώς νέες.

Οι μεταλλαγές εντοπίσθηκαν στις βιοψίες μεταστάσεων οστών ή μαλακών μορίων που ελήφθησαν από 150 άνδρες οι οποίοι έπασχαν από μεταστατικό, ανθεκτικό στον χημικό ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη (mCRPC).

Με τον όρο αυτό, οι γιατροί περιγράφουν τους προχωρημένους καρκίνους του προστάτη οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στην πρώτη γραμμή θεραπείας εναντίον τους: την ορμονοθεραπεία.

Η ορμονοθεραπεία έχει ως στόχο την εξάλειψη των ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων), διότι πάρα πολύ συχνά οι προστατικοί καρκίνοι τις χρησιμοποιούν ως «τροφή» για να αναπτυχθούν. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε, εξ ου και ο όρος mCRPC.

Η εξάλειψη των ανδρογόνων με τα φάρμακα αποκαλείται χημικός ευνουχισμός.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στο 40-60% των δειγμάτων τους υπήρχαν μεταλλαγές των γονιδίων AR, ETS, TP53 και PTEN, στο 19,3% μεταλλαγές των γονιδίων BRCA2, BRCA1 και ATM, ενώ εντόπισαν και νέες μεταλλαγές στα PIC3CA/B, R-spondin, BRAF/RAF1, APC, β-catenin και ZBTB16/PLZF.

Συνολικά, «το 89% των προσβεβλημένων ασθενών έφεραν κλινικώς αγώγιμες παρεκκλίσεις (μεταλλαγές)», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, «συμπεριλαμβανομένων 62,7% με παρεκκλίσεις στο γονίδιο AR, 65% σε άλλα σχετιζόμενα με τον καρκίνο γονίδια, και 8% με αγώγιμες παθολογικές παρεκκλίσεις της βλαστικής σειράς».

«Η έρευνα αυτή πραγματικά μπορεί να αλλάξει το τοπίο στην αντιμετώπιση του προχωρημένου προστατικού καρκίνου», δήλωσε ο ερευνητής δρ Γιόχαν ντε Μπόνο, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής Καρκίνου στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου (ICR) και τον Ογκολογικό Όμιλο Royal Marsden.

Και συνέχισε: «Την αποκαλούμε “Στήλη της Ροζέττας” διότι χάρη σε αυτήν μπορούμε για πρώτη φορά να τον αποκωδικοποιήσουμε και να τον κατανοήσουμε εις βάθος. Κατά το παρελθόν, τον αντιμετωπίζαμε ως μία ενιαία νόσο, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι μία ομάδα ασθενειών, κάθε μία εκ των οποίων άγεται από τις δικές της μεταλλαγές».

Ο καθηγητής ντε Μπόνο, ο οποίος έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη δεκάδων φαρμάκων για τον καρκίνο συμπεριλαμβανομένης της αμπιρατερόνης και της καμπαζιταξέλης για τον καρκίνο του προστάτη, εκτιμά ότι τα νέα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου στον προστάτη.

Η Στήλη της Ροζέττας είναι μία πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη, η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία στην Αίγυπτο το 1799 και φέρει μία εγχάρακτη επιγραφή που αποτελείται από σχεδόν το ίδιο κείμενο σε τρία συστήματα γραφής: ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακά και αρχαία ελληνικά.

Χάρη στη Στήλη αυτή κατόρθωσαν οι επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν τα ιερογλυφικά και έτσι η Στήλη θεωρείται καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη της επιστήμης της Αιγυπτιολογίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ