Ημέρες γιορτινές  αφού κινούμαστε προς τα Χριστούγεννα. Πόλεις στολίζονται και φωτίζονται, τραπέζια ετοιμάζονται, οδηγοί μαζεύονται στα οδικά δίκτυα προς τους ορεινούς,τουριστικούς προορισμούς,γεύματα και τραπέζια οικογενειών γεμίζουν από εδέσματα,δώρα τυλίγονται. Ενα άγχος κυριαρχεί:Να περάσουμε καλά,να ζήσουμε υπέροχα αυτά τα Χριστούγεννα,να κάνουμε κάτι διαφορετικό και μοναδικό! Πιεζόμαστε να μπούμε στο ”κλίμα”των εορτών και τεχνητά να χαμογελάσουμε,να διασκεδάσουμε, να δείξουμε και εμείς οτι οι εορτές ήρθαν και το καταλάβαμε.

Ταμπουρέας Νικόλαος εκπαιδευτικός,παιδαγωγικός σύμβουλος

Και τα Χριστούγεννα ήρθαν!Πέρασαν γρήγορα, ανούσια,σχεδόν αστραπιαία.Σαν θεατρική παράσταση κακοπαιγμένου έργου.Το πιο θλιβερό μετά τη γιορτή αυτή είναι οι κάδοι των σκουπιδιών! Εκεί ,φαίνεται το μαραμένο μας ήθος και το στίγμα του πολιτισμού μας. Κάδοι απορριμμάτων γεμάτοι  με τα καμμένα λαμπάκια των σπιτιών,τις σπασμένες μπάλες του δέντρου, τα μπαγιάτικα φαγητά  γιατί η κρίση δεν πέρασε από όλους,τα παιχνίδια που τα παιδιά γρήγορα βαρέθηκαν. Εκεί στους κάδους θα έχουν τα δεύτερα Χριστούγεννα πολλοί συμπολίτες μας. Είναι τα Χριστούγεννα αυτών που κουνάμε το κεφάλι μόλις τους βλέπουμε στους δρόμους να ζητιανεύουν για μια κρυμμένη αγάπη στα μάτια των πολλών. Είναι  οι γιορτές των ταπεινών,των φτωχών και ερχονταί πάντα καθυστερημένα γιατί οι κάδοι πρέπει να γεμίσουν πρώτα…

Τελικά αυτά τα Χριστούγεννα θέλουμε; Που έχουν τον Χριστό μόνο σαν πρώτο συνθετικό στα λόγια μας; Ο Χριστός γεννιέται για τον καθένα μας προσωπικά και δίνει ένα  συγκλονιστικό  κάλεσμα  πληρότητας της Αγάπης ,που αυτοπροσφέρεται για να γίνει ο άνθρωπος Θεός! Που καλεί τον καθένα από εμάς να λειτουργεί αγαπητικά και διακονικά για να γεμίζει ο νους και η καρδιά με νόημα ,μακριά από τα ξυλοκέρατα της εμπορικότητας και των φτηνών στιγμών που τόσο πολύ ,τελικά ,προβάλλονται στην κοινή γνώμη. Είναι τα Χριστούγεννα που έχουν θυσιαστική αγάπη όχι τις ημέρες αυτές μόνο ,αλλά όλο τον χρόνο. Είναι να αφουγκράζεσαι την καρδιά σου μυστικά και αυτή να σε πληροφορεί για τη σεμνή προσμονή του θεανθρώπου.Υπέρ αυτών των Χριστουγέννων δηλώνουμε, προς δόξαν του Θεού και κένωσης της Αγάπης στις ζωές όλων.