Με ανταλλαγή απόψεων, χωρίς, ωστόσο, αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι έκλεισε κάποιο από τα ανοιχτά θέματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η συζήτηση διεξήχθη από ελληνικής πλευράς στο υπουργείο Οικονομικών και σε αυτήν μετείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν πλέον σε τεχνικό επίπεδο, ενόψει του Euroworking Group της Δευτέρας, ενώ όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο τραπέζι παραμένουν ανοιχτά κυρίως τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να εμμένει στις θέσεις της και την πλευρά του ΔΝΤ να τηρεί την πιο σκληρή γραμμή στους κόλπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων.

«Αγκάθι» παραμένει και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς όσο ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα παραμένει στο 3,5% για την τριετία 2018-2020, τόσο το ΔΝΤ ζητεί πρόσθετα μέτρα.

Όλα δείχνουν ότι στο EWG της Δευτέρας η ελληνική πλευρά θα προσέλθει χωρίς να έχουν κλείσει όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, ενώ ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν ορατό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Οι μεγάλες εκκρεμότητες παραμένουν αυτές του εργασιακού, αλλά και των δημοσιονομικών, καθώς η κυβέρνηση καλείται να δουλέψει με το σενάριο ότι θα παράξει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020.

Υπό την πίεση του ΔΝΤ, μάλιστα, ζητείται από τους δανειστές να προσδιορίσουν τώρα αυτά τα μέτρα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμμένει στο αίτημα για χαμηλότερους στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος (2018) και υποστηρίζει ότι οι κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους και το δημοσιονομικό όφελος που θα προκαλέσουν θα ανακόψουν τις πιέσεις για νέα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Για να το πετύχει, θα πρέπει να πείσει τους προϊσταμένους του κουαρτέτου να δώσουν τις σχετικές «πολιτικές εντολές».

Ετσι, προς ώρας το κείμενο επί του οποίου γίνεται η διαπραγμάτευση προβλέπει ότι ακόμα και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί προκύπτει δημοσιονομικό κενό (δεν έχει συμφωνηθεί το ποσοστό) για το 2018.

Η κυβέρνηση καλείται να «υιοθετήσει ως prior action Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο (MTFS) 2017-2020 που θα θέτει ταβάνι στις δαπάνες συνεπές με τους στόχους του προγράμματος του ESM και ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020».

Όπως αναφέρεται «θα υποστηριχθεί από νομοθέτηση, περιλαμβανομένων παραμετρικών μέτρων» για το ύψος των οποίων ακόμα διεξάγεται διαπραγμάτευση.