: Πρέπει να δημιουργηθεί να ειδικό σχέδιο για τις συντάξεις ώστε να «ξεμπουκώσει» το σύστημα, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, .

Πόσες συντάξεις εκδόθηκαν το 2020

«Η εικόνα μιλάει μόνη της και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο πρόβλημα από πλευράς γραφειοκρατίας και πρόκειται ουσιαστικά για την Kόπρο του Αυγείου» δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης περιγράφοντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα υποκαταστήματα του με τις εκκρεμείς συντάξεις και τους δεκάδες φακέλους να στοιβάζονται στα ράφια.

«Παρόλο που το 2020 εκδόθηκαν 31% παραπάνω σε σχέση με το ’19, παρότι έχουν ξεκινήσει οι ψηφιακές συναλλαγές στον ΕΦΚΑ και έχουν γίνει 1,7 εκατομ. ψηφιακές συναλλαγές το ’20 έχουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις συντάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχουμε οπισθοδρομήσει σε σχέση με το παρελθόν, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι η ρίζα του κακού είναι στην ίδια την συγχώνευση του το 2016 η οποία έγινε φύρδην μίγδην, χωρίς κανένα σχέδιο. «Ευθύνες δεν έχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΙΚΑ, οι θεσμοί που επέμειναν να προχωρήσουν σε μια κατεύθυνση που επί της αρχής δεν ήταν λάθος αλλά δεν υπήρξε έλεγχος στις υποδομές και το business plan του οργανισμού», συμπλήρωσε.

Από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσουν να εγκαθίσταται 1.700 υπολογιστές καθώς αυτοί που υπάρχουν είναι απαρχαιωμένης τεχνολογίας, επισήμανε.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμα ότι οι δυσκολίες αυτές δεν αντιμετωπίζονται μόνο με διορισμούς. Πρέπει να δημιουργηθεί να ειδικό σχέδιο για τις ώστε να «ξεμπουκώσει» το σύστημα το οποίο θα έχει το στοιχείο των υπαλλήλων με συμβάσεις έργου αλλά πρέπει να έχει και πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.

«Εδώ υπάρχει αντίρρηση γιατί μπαίνουμε στην καταραμένη λέξη για κάποιους που λέγεται ιδιωτικός τομέας. Γιατί μπορεί να γίνεται με τις πολεοδομίες και τους μηχανικούς στην Ελλάδα, γιατί μπορεί να γίνει με τις εφορίες και τους λογιστές και ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Έχουμε ξεκινήσει επαφές με δικηγορικούς συλλόγους και το συζητάμε, συμπλήρωσε. Επί της αρχής δεν υπάρχει θέμα, εκτίμησε ο ίδιος.