: “Βουτιά” στις από τις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου, της Πληροφορικής και τις Οικονομικές σχολές, πτωτική τάση στις Ιατρικές σχολές και μικρές αυξομοιώσεις στις Νομικές σχολές αποτελούν τα βασικά στοιχεία της τάσης των των φετινών .

Η φετινή πτωτική πορεία  των οφείλεται στην πανωλεθρία των Μαθηματικών , μάθημα βαρύτητας που η πλειονότητα των υποψηφίων δεν “έπιασε” ούτε τη βάση με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση στις σχολές του 2ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Η πτώση των στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων αλλά και στα Οικονομικά τμήματα μπορεί να φθάσει και τα 1000 με 1500 μόρια ενώ η πτωτική πορεία θα ξεκινήσει από τις υψηλόβαθμες σχολές και θα είναι μεγαλύτερη από οτι στις αποκαλούμενες μεσαίες. Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται χρόνια με την πορεία των στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκτιμούν οτι η πτώση θα κυμαίνεται από 800 έως και 2.000 μόρια στις Πολυτεχνικές και τις Οικονομικές σχολές

Και ενώ η «σφαγή» στα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση στις σχολές των Πολυτεχνείων, καθώς και στις οικονομικές σχολές, λίγο πιο σε υψηλές σχέση με πέρυσι αναμένονται οι στις περιζήτητες Νομικές σχολές.
Αντίθετα, ανοδική πορεία των αναμένεται στις Παιδαγωγικές σχολές, όπου η άνοδος μπορεί να είναι ακόμα και 1.000 . Εκτιμάται επίσης, ότι ακόμα και στις στρατιωτικές σχολές αναμένεται πτωτική τάση, ενώ οι κοινές σχολές είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Πτωτική αναμένεται και η τάση στις σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ οι Νομικές και Ψυχολογικές σχολές αναμένεται να έχουν άνοδο της τάξης των 100 .

Σε οτι αφορά στα έχουν οι υποψήφιοι για να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς παρατείνεται έως και την Τρίτη, 18 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή των  των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Oι τελευταίες  ανά πεδίο

1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Ελαφρώς ανοδικές τάσεις (50-100 μόρια), ενώ συμμετέχουν 3.000 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι.

Μικρή άνοδος αναμένεται σε όλα τα τμήματα που υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρσι. Αυξητική τάση αναμένεται στις Νομικές και Ψυχολογικές σχολές σχολές Ανοδική αναμένεται να καταγραφεί και η τάση στις σχολές δημοσιογραφίας ενώ στα ίδια περσινά χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι ξένες φιλολογίες εκτός από την Αγγλική Φιλολογία που αναμένεται να έχει ανοδική τάση. Οι σχολές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας της Αθήνας κινήθηκαν πέρσι μεταξύ 13.000 – 11.000 . Η κλιμάκωση βαθμολογίας δείχνει ότι οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στην κλίμακα από το 10 μέχρι το 18 στα Αρχαία και στην Ιστορία, και τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ενώ έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά. Ανοδική τάση αναμένεται για τη Νομική Αθηνών και για τη Νομική Θράκης , όπως και για τη Φιλολογία Αθηνών . Το κατώφλι του πεδίου αναμένεται να κινηθεί στα 11000

2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών)

Καθοδική αναμένεται η τάση στο πεδίο των Φυσικομαθηματικών και Πολυτεχνικών . Υποχωρήσεις αναμένονται στις σχολές του Πολυτεχνείου όπως ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων , Μηχανολόγων Μηχανικών και στις γεωπονικές σχολές . Αναμένεται να “αντισταθούν” τα τμήματα Αρχιτεκτονικής. Η κλιμάκωση βαθμολογίας δείχνει ότι οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών έγραψαν λιγότερο καλά σε σχέση με πέρυσι από το 11 και πάνω στα Μαθηματικά Προσανατολισμού. Ειδικά στο 2ο πεδίο θα παρατηρηθεί , που ξεκινά από τα «ρετιρέ που εκτιμάται οτι οφείλεται κυρίως στα Μαθηματικά και τη Χημεία και λιγότερο στη Φυσική.

3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Πτωτική εκτιμάται οτι θα είναι η πορεία στις Ιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές, οι οποίες ωστόσο αποτελούν “πόλο έλξης” για μεγάλη μερίδα υποψηφίων. Ολες οι πάντως κάνουν λόγο για μικρές αυξομειώσεις. Μικρή πτώση αναμένεται συνολικά στις επιστήμες της Υγείας. Μικρότερη αναμένεται η πτωτική πορεία των βάσεων στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και μεγαλύτερη στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές.

4ο πεδίο (Παιδαγωγικές σχολές)

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας καταργεί το 4ο επιστημονικό πεδίο, αυτό αναμένεται να έχει άνοδο στις , λόγω της μεγάλης αύξησης της συμμετοχής σε αυτό. Εκπαιδευτικοί εκτιμούν οτι σε κάποια περιζήτητα κεντρικά παιδαγωγικά τμήματα η άνοδος των μπορεί να φθάσει και τα 1000 μόρια.

5ο πεδίο (Οικονομικών σπουδών και Πληροφορικής)

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θεαματική πτώση λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων στην Οικονομία, στο 5ο πεδίο έχουμε «κατάρρευση» αριστούχων και η πτώση εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από 2.000 .Το 5ο πεδίο, εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί, είναι αυτό που φέτος θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πτώση, με τις επιδόσεις των υποψηφίων να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μαθηματικά Κατεύθυνσης ποσοστό 83,45%, έγραψε κάτω από τη βάση ενώ πανωλεθρία σημειώθηκε και στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας .
Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα Γενικά Λύκεια, και 19.021 υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις συνολικά 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Οι αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας περί τα τέλη Αυγούστου.