Τζανακόπουλος: Αν φύγει το ΔΝΤ, αλλάζει η συμφωνία

Τζανακόπουλος: Αν φύγει το ΔΝΤ, αλλάζει η συμφωνία

Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για αλλαγή στόχων, για αλλαγή μέτρων. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αφορά μόνο την τροποποίηση σε ότι αφορά τους συμμετέχοντες και τους όρους συμμετοχής τους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είπε ότι η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο ερώτημα αν η άλλη πλευρά αλλάξει όρους τότε η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με νέους όρους, είπε: «Η συμφωνία η οποία κλείστηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο 2015 περιλαμβάνει ως ουσιώδη ρήτρα της τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που αποφασίσει ότι δεν θέλει να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά όλα αυτά μέχρι στιγμής αποτελούν υποθετικά σενάρια, τότε η συμφωνία η οποία έχουμε υπογράψει, όχι ως προς τα ζητήματα που αφορούν τους στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα πρέπει να τροποποιηθεί. Αυτή την τροποποίηση θα πρέπει να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι όλα αυτά θα συντελεστούν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».

Και πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος: «Δεν υπάρχει λοιπόν στο τραπέζι πρόταση για αλλαγή στόχων, για αλλαγή μέτρων , καθώς όπως γνωρίζετε υπάρχει ούτως ή άλλως συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τόσο όσον αφορά το δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2018 όσο και ως προς τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για να πιάσουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αφορά μόνο την τροποποίηση σε ότι αφορά τους συμμετέχοντες και τους όρους συμμετοχής τους στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό είναι απολύτως σαφές από την πρώτη στιγμή και απολύτως γνωστό. Η Γερμανία πάντοτε έλεγε ότι εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου».

Η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ-Ε.Ε.

Η ασυμφωνία αυτή, πρόσθεσε, αφορά το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Τζανακόπουλος για απλή αναλογική: Οψόμεθα…

Συνέχεια στις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη στον realfm 97,8 όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το ΠΑΣΟΚ όταν του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο επέλεξε αντί να δημιουργήσει με την ψήφο του έναν πολιτικό χώρο και να αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, να παίξει τελικά τον ρόλο του υποστηρικτή της πολιτικής γραμμής της ΝΔ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την προσπάθειά του. Η απλή αναλογική αποτελεί νόμο του κράτους, οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση τον νόμο της απλής αναλογικής, αλλά από κει και πέρα. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει εμπράκτως να κάνει την αυτοκριτική του και να καταθέσει στη δημόσια συζήτηση πρόταση για την απλή αναλογική εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να την συζητήσουμε. Οψόμεθα».

Τόνισε ακόμη ότι κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου προέδρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Στο ερώτημα σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε ότι ακόμα κι αν φύγει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ η ήδη υπάρχουσα συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί πάλι από τα τέσσερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει παράταση και θα είναι η όλη διαδικασία χρονοβόρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πότε το ΔΝΤ θα πάρει μία τελική απόφαση σε σχέση με ότι φιλοδοξεί να κάνει σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Το θετικό από την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι για πρώτη φορά η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την ύπαρξη συμφωνίας και για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει εσωτερικές διαδικασίες για να εγκρίνει την εξέλιξη αυτή αφορά την ίδια τη Γερμανία.

«Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα καθώς ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε χθες σε δηλώσεις είπε ότι είναι απολύτως χαλαρός και ότι δεν υπάρχει περίπτωση για εσωτερική πολιτική ένταση στη Γερμανία. Εμείς επιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει, όλα όσα θα έπρεπε να έχει τηρήσει με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, αυτά τα οποία είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι οποιαδήποτε τροποποίηση σε ότι αφορά τους συμμετέχοντες το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο αυτό ήταν κάτι που το γνωρίζαμε. Ολα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ. Οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί το συντομότερο ώστε να μην προκύψουν αχρείαστες ολιγωρίες».

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !