Δευτέρα ή Τρίτη θα εμφανιστεί το ποσό του έκτακτου στους λογαριασμούς των 267.342 δικαιούχων που έκαναν μέχρι τα μεσάνυχτα την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει πιστωθεί και το ποσό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού της επιστροφής φόρου των επιχειρήσεων με τις τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς. Έτσι, το «πάρε» των πολιτών από το Δημόσιο φτάνει σε ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

 

Υπάρχει όμως και το «δώσε». Μέχρι την Τρίτη πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, η προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ για φυσικά και νομικά πρόσωπα, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη της χρονιάς πρέπει να γίνει και η κατάθεση των πινακίδων για όσους θελήσουν είτε να αποφύγουν εντελώς είτε να πληρώσουν μειωμένα τα τέλη κυκλοφορίας.

Με 267.342 εγκεκριμένες αιτήσεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα. Έτσι, συνέβη τελικώς το παράδοξο το υπουργείο Οικονομικών να έχει εντοπίσει 307.000 δικαιούχους του ποσού των 700 ευρώ και 40.000 εξ’ αυτών να μην έχουν εμφανιστεί μέσω της διαδικασίας των αιτήσεων. Βέβαια, εκκρεμεί το ξεκαθάρισμα των ενστάσεων κάτι όμως που θα χρειαστεί αρκετές ημέρες ακόμη. Για τα 267.342 νοικοκυριά που έκαναν εμπρόθεσμα την αίτηση και πήραν το πράσινο φως από το σύστημα, ο κατάλογος θα σταλεί από την ΗΔΙΚΑ στις τράπεζες εντός της ημέρας. Το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την προσεχή Δευτέρα αν και δεν αποκλείεται «λογιστικά» το ποσό να εμφανιστεί ακόμη και σήμερα. Όσοι βέβαια μπήκαν στη διαδικασία της ένστασης, τα χρήματα θα τα εισπράξουν στις αρχές του χρόνου. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών για τους περίπου 40.000 οι οποίοι αν και δικαιούχοι δεν μπήκαν στη διαδικασία της κανονικής αίτησης. Αν δηλαδή, από τη στιγμή που τα στοιχεία τους είναι γνωστά στις αρχές, θα κληθούν με κάποιο τρόπο να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για να εισπράξουν και αυτοί το ποσό των 700 ευρώ. Οι 267342 δικαιούχοι θα μοιραστούν έως τη Δευτέρα, το ποσό των 187,2 εκατ. ευρώ και θα μείνει σε εκκρεμότητα ποσό της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ.

Η λίστα με τα ονόματα και τους αριθμούς τραπεζικού λογαριασμού των περίπου 600.000 δικαιούχων που δικαιούνται φέτος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα σταλεί σήμερα και αυτή στις τράπεζες. Το πιθανότερο είναι ότι τα χρήματα θα φανούν μέχρι τη Δευτέρα με το ποσό να ανέρχεται συνολικά στα 84 εκατ. ευρώ. Το μέσο επίδομα φέτος, διαμορφώνεται φέτος στα 140 ευρώ ενώ οι δικαιούχοι πρέπει να εμφανιστούν ότι έχουν αγοράσει την απαιτούμενη αξία πετρελαίου θέρμανσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αξία του πετρελαίου πρέπει να είναι η διπλάσια του ύψους του επιδόματος.

Επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις

Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ που δικαιούνται οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95%, έχει ήδη φανεί στα επικαιροποιημένα εκκαθαριστικά των επιχειρήσεων. Εκκρεμεί όμως η διαδικασία του συμψηφισμού με τις υποχρεώσεις των εταιρειών. Η διαδικασία αυτή θα γίνει «οίκοθεν» δηλαδή με ενέργειες της ίδιας της ΑΑΔΕ. Έτσι, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να παρακολουθούν το Taxis για να διαπιστώσουν ποια από τις τελευταίες υποχρεώσεις της χρονιάς έχει «σβήσει» λόγω του συμψηφισμού με την επιστροφή φόρου. Αν δεν υπάρχει οφειλή, τα χρήματα θα δοθούν πίσω στις εταιρείες.

Στο τέλος του χρόνου πρέπει να δοθεί η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Έχετε τέσσερις επιλογές:

Πρώτον να την πληρώσετε στο σύνολό της.

Δεύτερον να την πληρώσετε με πιστωτική κάρτα σε έως και 12 δόσεις

Τρίτον να την ρυθμίσετε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με μια προσαύξηση λόγω του επιτοκίου της τάξεως του 5% και

Τέταρτον, να την αφήσετε απλήρωτη και να τη ρυθμίσετε από τις αρχές του χρόνου με την καινούργια πάγια ρύθμιση η οποία θα δίνει έως και 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Είναι η σοβαρότερη υποχρέωση που σας έχει απομείνει μέχρι το τέλος του έτους και δεν πρέπει να μείνει απλήρωτη. Στα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο είναι το ισόποσο των τελών. Άρα, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες:

Πληρώνετε στις τρεις εργάσιμες που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής.

Πληρώνετε με την πιστωτική σας κάρτα (αν υπάρχει υπόλοιπο) καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταβάλλετε τα χρήματα σε έως και 12 άτοκες δόσεις) και

Καταθέτετε τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος (σ.σ είναι η λεγόμενη διαδικασία ακινησίας) προκειμένου να τις ανακτήσετε στη συνέχεια μέσα στο 2020 όταν ενεργοποιηθεί και πάλι το σύστημα των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα (σ.σ σας επιτρέπει να πληρώνετε ένα μέρος των τελών ανάλογα με το πόσους μήνες θα έχετε το όχημά σας σε κυκλοφορία). Προσοχή: ακόμη και αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε μέσα στο 2020 τη διαδικασία των τελών με τον μήνα (δηλαδή να πληρώνετε μόνο για τους μήνες που θα χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο) οι πινακίδες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην εφορία μέχρι το τέλος του έτους.

Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσετε προφανώς και αποτυπώνονται στο ειδοποιητήριο. Για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων, έχετε δύο επιλογές: ή να κάνετε χρήση της εφαρμογής που δεν ζητάει κωδικούς πρόσβασης στο Taxis () ή να επιλέξετε την εφαρμογή που θα ζητήσει τους κωδικούς .

Ποια είναι η επιβάρυνση που θα έχετε; Αν το αυτοκίνητο έχει κυκλοφορήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2010, εξαρτάται από τον κυβισμό αλλά και την παλαιότητά του

Κατάθεση πινακίδων

Για να μην πληρώσετε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος: πρέπει να καταθέσετε τις πινακίδες.

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:

1. Δήλωση ακινησίας.

2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).

3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Πιο αναλυτικά χρειάζονται:

Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

Οι πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας

Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους

Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, υποτίθεται ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο. Πάντως, σχεδόν όλες οι ΔΟΥ πλέον ΔΕΝ ζητούν Ε9 και αρκούνται μόνο σε μια υπεύθυνη δήλωση για τον χώρο που θα μείνει ακινητοποιημένο το όχημα

Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ