Νέες οδηγίες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης () δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ενώ γίνεται γνωστό ότι αν δεν ανανεωθεί η κάρτα ανεργίας αιτούντων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του τότε αυτόματα θα διακόπτεται το η χορήγηση του

Σύμφωνα με νέες οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου τα χρήματα που θα πιστώνονται στο ΙΒΑΝ-κάρτα τραπέζης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο εξωτερικό όπως προκύπτει απο τις οδηγίες που έχει δώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ κάνει γνωστό ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη χρήση της προπληρωμένης κάρτας. Παράλληλα σύμφωνα με νέες οδηγίες σε θετική αίτηση για το ΚΕΑ αν διαπιστωθεί ότι το IBAN που δόθηκε από σύζυγο έχει ως 1ο όνομα τη σύζυγο και συνδικαιούχο τον ίδιο η αίτηση οριστικοποιείται κανονικά χωρίς πρόβλημα

Παράλληλα, αν ο λογαριασμός του πατέρα του νοικοκυριού είναι μπλοκαρισμένος από την τράπεζα (χρέη κλπ). Μπορεί να καταχωρηθεί ΙΒΑΝ της μητέρας μόνο αν δεν έχει συνδικαιούχο τον πατέρα στον τραπεζικό λογαριασμό και η αίτηση θα γίνει στο όνομα της. Σύμφωνα με τις οδηγίες αν ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δήλωσε ο αιτούντας δεν ανήκει σε αυτόν υπάρχει πρόβλημα στην αίτηση, καθώς δικαιούχος θεωρείται αυτός που κάνει την αίτηση. Ο αιτούντας θα πρέπει να ακυρώσει την αίτηση στην νέα αίτηση θα πρέπει να βάλει δικό του ΙΒΑΝ.

Αυτό θα συμβεί λόγω ότι θα «χτυπήσει» στις πληρωμές, όταν θα σταλεί στα Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑ.Σ.) αρχείο όπου το όνομα δεν θα αντιστοιχεί στο ΙΒΑΝ. Άνεργος που δεν έχει ανανεώσει την κάρτα ανεργίας του σύμφωνα με τς νέες οδηγίες δεν μπορεί να του απαγορευτεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης, αλλά πρέπει να είναι σαφής στον αιτούντα η υποχρέωση ανανέωσης της . Σε αυτή την περίπτωση και να εγκριθεί η αίτηση για το ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ θα ενημερώσει την πλατφόρμα του προγράμματος, οπότε θα διακοπεί αυτόματα η καταβολή και δε θα μπορεί να επανυποβάλει αίτηση για το ΚΕΑ για ένα χρόνο.

Η κατεύθυνση (προσοχή: όχι υποχρέωση) είναι να ανανεώσει πρώτα την  και μετά να υποβάλλει αίτηση για το . Σχετικά με τις ημέρες που μπορεί να μείνει μια αίτηση σε εκκρεμότητα γίνεται γνωστό ότι δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Αν ωστόσο ξεκινήσει η αίτηση τον Ιούλιο και θελήσει ο ενδιαφερόμενος να την οριστικοποιήσει τον Σεπτέμβριο, το εξάμηνο (και άρα και η υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών) προσαρμόζεται αναλόγως: η περίοδος αναφοράς δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση είναι Μαρτ – Αύγ (και όχι Ιαν – Ιουν, που θα ήταν αρχικά αν υπέβαλα οριστικά τον Ιούλιο). Επίσης, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο η αίτηση υποβλήθηκε και εγκρίθηκε.