: Νέο στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 5-11 ετών, την ώρα που τα κρούσματα σε παιδιά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Τα πρώτα ραντεβού θα μπορούν να κλείσουν οι γονείς από αύριο Παρασκευή,  για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, καθώς δόθηκε το πράσινο φως να προχωρήσει ο και σε αυτές τις ηλικίες.

Τα δείγματα από τον εμβολιασμό σε μεγαλύτερες ηλικίες μαθητών, αν και υψηλά, προχωρούν με αργό ρυθμό, δεδομένου ότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και μήνες, και οι ειδικοί με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζουν την προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά.

Τα ποσοστά στις ηλικίες 12 έως 17 ετών

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση των ποσοστών ιδιαίτερα στους μαθητές Λυκείου με το 45,9% να έχει ήδη προχωρήσει έστω στη λήψη μίας δόσης.

Χαμηλότερο είναι το ποσοστό στους μαθητές Γυμνασίου (12-14 ετών) με το ποσοστό να βρίσκεται στο 30%.

Η ανησυχία πολλών γονέων για τις παρενέργειες των εμβολίων, ανακόπτει την πορεία των εμβολιασμών, με την πλειοψηφία να επιλέγει τη «λύση» του για  την παρακολούθηση στο σχολείο.

Παθήσεις όπως μυοκαρδίτιδα και περιοκαρδίτιδα έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο ως με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι η νόσηση από κορονοϊό έχει περισσότερες πιθανότητες να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα σε ανηλίκους ηλικίας από 0 έως 17 ετών από την έναρξη του σχολικού έτους έως και σήμερα αγγίζουν τα 90.159, με τον αριθμό των παιδιών να αφορά το 25% του συνόλου των κρουσμάτων.

Ανησυχία για τα

Τα αυξανόμενα κρούσματα πανελλαδικά σε συνδυασμό με την ενδοοικογενειακή μετάδοση στην οποία μπορεί να οδηγήσουν έχει προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς κυκλοφορούν «φήμες» για πιθανό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, σενάρια που η πολιτική ηγεσία απορρίπτει.

Ειδικότερα, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι τα κρούσματα στα σχολεία έχουν μειωθεί κατά 1.000 τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λόγω της παραδειγματικής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία αλλά και του αυξημένου τέστινγκ.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας διαψεύδουν και τα σενάρια για «πρόωρο» κλείσιμο των σχολείων πριν το καθορισμένο για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο σχεδιασμός, όπως αναφέρουν στο iPaidia.gr είναι το κλείσιμο των σχολείων κανονικά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όπως και το άνοιγμα αμέσως μετά τα Φώτα, που φέτος ίσως αντί για 7 Ιανουαρίου, γίνει 10 του μηνός, γιατί 7 πέφτει Παρασκευή.

Οδηγός για τους εμβολιασμούς 5-11 ετών

Από αύριο στο . θα έχουν αναρτηθεί  όλες οι οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

Οι γονείς θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Ο γονέας θα εισέρχεται με τα στοιχεία του στην πλατφόρμα και θα προχωράει στο να κλείσει ραντεβού με το ΑΜΚΑ του παιδιού του.

Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer / BioNTech) είναι το 1/3 σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιείται στους ενήλικες και πιο συγκεκριμένα 10 μg σε σύγκριση με 30 μg.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Ειδικά για την Αττική οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται σε πέντε εμβολιαστικά σημεία: Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές θα γίνονται καταδρομικοί εμβολιασμοί, όπως έγινε και με τον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα θα μπορούν να εμβολιάζουν και τα μικρότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι ήπιες ή μέτριες και παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ